Svenska räddningsteamet skickas in i röda zonen

En hittad död under dagens sökarbete

Publicerad 2021-01-01

Över två dygn efter norska jordskredet saknas fortfarande nio personer.

Polisen har beslutat att för första gången gå in med räddningspersonal till fots.

Nu skickas den svenska räddningsstyrkan in i den röda zonen via en tillfällig bro.

Under dagen hittades en person död.

 • Fastnålat inlägg
  3 jan 2021
  Sophie Tanha

  Ytterligare två döda personer har nu identifierats.

  Den ena är tvååriga Alma Grymyr Jansen, vars pappa Bjørn-Ivar Grymyr Jansen identifierades tidigare i dag. Båda två hittades i går, den 2 januari.

  Den andra personen är Marius Brustad, 29 år, som hittades den 3 januari.

  Det rapporterar VG.

Här liverapporterar vi om det senaste kring jordskredet i Norge

 • Sophie Tanha
  4 jan 2021

  Sökningen efter de människor som fortfarande saknas efter jordskredet har fortsatt under natten.

  - Det finns fortfarande hopp om att insatsen i natt kommer att ge resultat, säger insatschefen Gisle Sveen till VG.

 • Love Isakson Svensén
  3 jan 2021

  Ytterligare två personer som tidigare har hittats döda i rasmassorna har identifierats av norsk polis. Dessa är:

  Lisbeth Neraas (född 1966) - hittades 2 januari.

  Bjørn-Ivar Grymyr Jansen (född 1980) - hittades 2 januari.

  Den 1 januari hittade man även Eirik Grønolen (född 1989) död.

 • Love Isakson Svensén
  3 jan 2021

  Där avslutas pressträffen.

 • 3 jan 2021

  Vet man identiteten på dom döda?

  My

  En av de döda har sedan tidigare identifierats, Eirik Grønolen, född 1989. Polisen är förtegen om vilka de övriga som hittats är.

  Love Isakson Svensén

Under nyårsdagen hittades en person död i skredområdet.

– Vi har för inte så länge sedan hittat en person, dessvärre omkommen i det centrala rasområdet, den röda zonen. Personen hittades av manskap från Romrike brand och räddning tillsammans med annan personal som jobbat där nere i området under den här perioden, säger insatsledare Roger Pettersen.

– Våra tankar går självklart till de som förlorat en av sina kära. Alla som arbetar med denna räddningsinsats har självklart detta med sig i det arbete vi bedriver.

Nio personer är fortfarande saknade efter det massiva jordskredet i norska Ask i Gjerdrum. Polisen befarar att flera av dem ligger döda under rasmassorna.

Sökandet har pågått under hela natten med helikoptrar och värmekameror. Nu har polisen beslutat att skicka räddningsarbetare till fots in i rasområdet.

Det är den svenska specialutbildade styrkan som tillsammans med norska hundpatruller ska söka efter de saknade. Insatsen ska fokuseras till den nedre delen av den röda zonen.

– Det här är en riskfylld insats. Vi ska genomsöka särskilt ett hus, eventuellt två, säger insatsledaren Roy Alkvist under morgonens pressträff.

Bygger bro över skredet

En tillfällig bro ska byggas för att räddningsteamet ska kunna ta sig in. Försvaret levererar brodelar, som sedan monteras ihop.

– Det gör det möjligt för oss att ta oss närmare det hus som ligger nere i jorden, säger Roy Alkvist.

För att kunna köra in bron i rasområdet måste man bygga en väg som tål dess vikt, rapporterar TV2.

Brons tunga vikt gör att det finns risk för nya ras. Stora mängder grus och sten fraktas nu till området för att förstärka vägen in till rasområdet.

Styrkan från Sverige kallas Usar-teamet och är särskilt utbildade för sök- och räddning vid rasmassor och kollapsade byggnader.

Det är en stor aktivitet utanför skredområdet under fredagsmorgonen, rapporterar flera norska medier. Ambulanser, fyrhjulingar, bandvagnar, grävmaskiner och räddningsfordon görs redo.

Riskabel insats

Hittills har polisen varit mycket försiktiga i det innersta rasområdet som man kallar röda zonen. Sökinsatsen har endast bedrivits från luften på grund av säkerhetsrisken.

Området är skört och det har funnits stor risk för nya ras. Under gårdagen genomförde polisen en särskild insats då en hund och tre räddningsarbetare firades ner för att genomsöka två hus. Insatsledaren beskrev det som en nödvändig men farlig insats som var på gränsen till försvarbar.

Dagens insats har godkänts av NVE. Dess personal ska också följa med räddningsteamet in i zonen för att ständigt bedöma riskerna.

– Det finns en stor risk i området. Vi är beroende av att ha ett stort mannskap där inne för att vi snabbt ska kunna ta oss ut, säger Roy Alkvist.