Gröna Lund: Jetline stängs för gott

Hanna Rasmusson/TT

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-06-14

Gröna Lunds vd Jan Eriksson kommenterar Statens haverikommissions rapport om Jetline-olyckan och de åtgärder man vidtagit under en pressträff på fredagen.

Gröna Lund får hård kritik av haverikommissionen efter förra sommarens dödsolycka.

Parkens vd Jan Eriksson säger att han välkomnar rapporten – och att attraktionen ska monteras ner.

– Med respekt för olyckan och alla inblandade har vi beslutat att stänga Jetline för gott.

– Något liknande har aldrig hänt tidigare på Gröna Lund och vi ska se till något liknande aldrig ska få hända igen, säger han vidare på en pressträff.

Utredningen från Statens haverikommission visar att en brusten bärarm på bergochdalbanan låg bakom olyckan i juni förra året. Flera brister hos Gröna Lund pekas ut som avgörande.

– Vi har bistått haverikommissionens utredning till fullo och vi välkomnar deras slutrapport. Den är viktig för dem som drabbades och deras anhöriga, och för oss på Gröna Lund, säger Eriksson.

Tillverkades 2019

Bärarmen tillverkades 2019 på beställning av Gröna Lund. Men enligt SHK ställde inte parken tillräckligt tydliga krav.

Tillverkaren lade sedan utan parkens vetskap ut beställningen på en underleverantör som gjorde flera fel, bland annat i svetsningen. Svetsaren som utförde arbetena ska ha saknat formell svetsarutbildning.

Senare brast även Gröna Lund i kontrollerna av bärarmen när attraktionen skulle tas i bruk, och missade därmed felen i konstruktionen.

– Jag kan inte exakt svara på hur tillverkaren har missförstått våra ritningar, den frågan är nog bäst att ställa till dem. Men i ljuset av olyckan kan vi se att vi skulle behövt vara närvarande i mycket högre grad under hela tillverkningsprocessen för minska riskerna för de brister som uppkom, säger Jan Eriksson.

Eriksson betonar att Gröna Lund kommer att genomföra samtliga av haverikommissionens rekommendationer. Åtgärder kring rutiner för beställningar och reservdelar är redan vidtagna, säger han.

Anser du att man kan känna sig säker som besökare på Gröna Lund?

– Vi har arbetat intensivt hela vägen sedan olyckan med att säkerställa våra rutiner och arbetssätt i samtliga våra attraktioner. Med den kunskap vi har med oss från olyckan känner vi oss trygga med att öppna, säger Jan Eriksson.

Misstänks för brott

Även polis och åklagare bedriver en utredning efter händelsen. Misstankarna gäller grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

Tre företag, varav ett är Gröna Lund, är misstänkta i utredningen.

– Vi har delgivits misstanke om brott och fått en försvarare utsedd, men utredningen pågår fortfarande och vi har ännu inte blivit ombedda att ta ställning till misstanken mot oss, så den frågan får vi återkomma till, säger Jan Eriksson.