Israel kritiseras för skolattacker: "Oacceptabelt"

TT-AP

Publicerad 2024-07-10

Israeliska soldater nära gränsen mot Gaza. Bild från 8 juli 2024.

Israels upprepade attacker mot skolbyggnader fördöms av Tyskland och Frankrike, som kräver skyndsamma utredningar.

Under onsdagen dödades 20 palestinier i nya luftangrepp i Gaza – samtidigt som Israel flaggar för en fortsatt intensiv offensiv.

Den israeliska armén uppmanar via tusentals flygblad invånarna i Gaza stad att evakuera. På papperslapparna, adresserade till ”alla i Gaza stad”, står flyktvägar söderut utmärkta.

Maningen kommer i ett läge där israeliska soldater, uppbackade av stridsvagnar och flyg, trappat upp sin offensiv i staden mot Hamas och Islamiska Jihad. Området har den senaste tiden lidit under de tyngsta striderna på flera månader.

Under onsdagen kom uppgifter om en israelisk attack mot FN-organet Unrwa:s sedan länge utrymda högkvarter i staden. Den israeliska militären hävdar att byggnaden använts av Hamas och säger sig ha hittat stora mängder vapen på plats.

På andra platser i Gazaremsan dödades 20 palestinier i israeliska luftangrepp tidigt på onsdagsmorgonen, enligt vårdmyndigheten på den Hamaskontrollerade landremsan.

Flera dödade barn

Bland de döda finns sex barn och tre kvinnor. Vissa av offren ska ha befunnit sig i de ”säkra zoner” där Israels militär uppmanat palestinier att söka skydd under offensiven i Gaza.

Tolv av offren ska ha omkommit vid angrepp mot tre hus i Nuiserat, som sedan 1948 fungerat som flyktingläger för fördrivna palestinier. En reporter från nyhetsbyrån AP räknade kropparna på ett lokalt sjukhus.

Attackerna kom bara timmar efter tisdagens dödliga angrepp mot en skolbyggnad i närheten av Khan Yunis i södra Gaza. Totalt har 31 människor konstaterats döda – bland dem åtta barn – enligt uppgifter från det närliggande Nasser-sjukhuset. På bilder från Al Jazeera syns barn spela fotboll på skolgården när en plötslig smäll skakar området.

Israels militär uppger att man siktat in sig på en ”terrorist” i området och att man ska undersöka händelsen närmare.

Skarp kritik

Attacken följer på tre tidigare israeliska angrepp sedan i lördags mot skolbyggnader runt om i Gaza som använts som skydd av fördrivna palestinier. Minst 20 människor dödades i de anfallen, enligt vårdmyndigheterna.

Tyskland och Frankrike riktar skarp kritik mot angreppen.

”Det är oacceptabelt att skolor, särskilt sådana som hyser civila som fördrivits av striderna, angrips”, skriver det franska utrikesdepartementet i ett uttalande, där man uppmanar till en fullödig utredning.

Det gör även Tyskland.

”De upprepade attackerna mot skolor av den israeliska armén måste upphöra och en utredning måste tillsättas skyndsamt”, lyder budskapet från Berlin.