Fick hus för 20 miljoner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-27

Mark får ärva 71-åringens exklusiva villa

Henry Soluddes sista vilja var att skänka Mark Levengood sitt livsverk.

En strandvilla i Saltsjöbaden - värd 20 miljoner.

-Jag har väl slutligen börjat acceptera att mitt liv inte är kopplat till något slags realism alls, säger Mark Levengood.

Egen sandstrand, flata klippor, en skyddad hamnlagun, en glaspyramid - och ett excentriskt hus i ädelträ på 700 kvadrat utan insyn från grannar. Det har "16 sagolikt overkliga rum".

Det var Henry Soluddes livsverk.

Dog av cancer

Han gick bort i cancer i december, 71 år gammal.

Mark Levengood, 41, träffade honom första gången för sex år sedan.

- Ett mycket flyktigt möte som jag inte tror lämnade några djupare spår hos honom.

Men i våras, när Henry Soludde visste att han snart skulle dö, tog han på nytt kontakt med Mark Levengood. Han hade sett honom i "Vi i 5:an" på tv och berättade att han hade som avsikt att donera sitt livsverk till honom - om han var villig att ta emot stället.

"Bra karisma"

- På min något häpna fråga om varför just jag skulle få detta underbara ställe menade han att jag hade en så bra karisma i tv, och att han länge sökt någon som förstod att förvalta hans ställes lekfullhet.

De två möttes. Mark Levengood säger själv att han började med att förvissa sig om att mannen mitt emot honom inte var spritt språngande galen. Det var han inte.

- Så småningom förstod jag att vi även på ett djupare plan hade många likheter, samma sorts humor, samma egensinne och samma leklystnad.

Donationen blev färdig i höstas. För att allt skulle gå rätt till anlitade de var sitt juridiska ombud.

- Allt kändes så otroligt märkligt. Det är bättre nu. Jag har väl slutligen börjat acceptera att mitt liv inte är kopplat till något slags realism alls.

Mark Levengood vet ännu inte hur han ska använda villan på den 6500 kvadratmeter stora tomten, bara 15 minuter med bil från Stockholms city.

Kanske flyttar dit

Tanken finns förstås att flytta dit med familjen, författaren Jonas Gardell och deras son Amos, 3.

-Den här tiden har varit så otroligt fylld av uppgifter. Det är ett himla sjå när folk dör. Jag har inte riktigt hunnit sätta mig med min familj och planera hur vi ska bo i framtiden. Men det är klart att den här villan och platsen är en väldigt rolig och vacker möjlighet, säger Mark Levengood.

Lokala mäklare värderar fastigheten till mellan 17 och 20 miljoner kronor.

Taxeringsvärdet är 11,3 miljoner.

Mark Levengood slipper betala gåvoskatt, den togs bort den 1 januari 2005.

Kom till Sverige som 19-åring

Mark och Jonas.

Petter Ovander