Erkki och Ingvor tog sina liv i Schweiz

Publicerad 2013-10-26

Paret led av obotliga sjukdomar och blev allt sämre

Paret Erkki Kiiala och Ingvor Kiiala Gunnarsson led båda av obotliga sjukdomar – och beslutade sig för att ta sina liv.

2009 for Ingvor till en klinik Schweiz, men Erkki hade ännu inte levt färdigt.

I P1-dokumentären ”Sista resan” får vi följa parets färd mot livets slut.

– Jag drog på det. Jag kan inte förklara varför, men jag kände mig inte redo, säger Erkki Kiiala.

De visste båda två att de sjukdomarna till slut skulle leda till lidande och i värsta fall döden.

Därför bestämde sig Erkki Kiiala som led av progressiv muskeldystrofi och Ingvor Kiiala Gunnarsson som hade multipel skleros, ms, att på sina egna villkor avsluta sina liv.

Men de gjorde det med fyra års mellanrum.

– Det var en söndag som hon åkte. Vi satt i köket och åt frukost när färdtjänsten kom. Vi kramades och pussades och Ingvor började gråta, och jag var väldigt, väldigt ledsen, berättar Erkki Kiiala i P1-dokumentären ”Sista resan” som börjar sändas på söndag.

Blev sämre

Ingvor hade blivit allt sämre och tog beslutet att åka till Schweiz får att få begå assisterat självmord redan 2009.

Errki fortsätter:

– Jag satte mig på rampen utanför och vinkade farväl till Ingvor i färdtjänsten. Då kände jag mig som att jag var fem år. Jag var så liten, så liten. Och så övergiven. Jag tänkte att jag går i bitar.

I juni i år var det sedan dags för honom själv att göra samma resa som Ingvor gjort knappt fyra år tidigare. Med på resan var SR-journalisten Alexandra Svedberg.

I P1-morgon berättar hon om resan och hur man får hjälp att begå självmord i Schweiz.

Tvärtemot den vanliga föreställningen om att det sker i en klinik får man möta upp personal i ett vanligt hus. Där får man väldigt starkt sömnmedel som skrivits ut av en schweizisk läkare.

– Man måste själv göra den aktiva handlingen. Man får inte en injektion, utan måste ha förmågan att suga i sig det själv, säger Svedberg i P1-morgon.

Mycket frustration

För Erkki Kiiala och Ingvor Kiiala Gunnarsson var det en lång förberedelseprocess inför tanken på att ta sina liv.

– Vi visste ju bägge två att vi bara skulle bli sämre och sämre. Det fanns inga utsikter för förbättringar eller att sjukdomarna skulle stanna upp. Det går bara utför, säger Erkki i dokumentären.

Han fortsätter:

– Det var mycket frustration och det är jobbigt det där att leva med vetskapen, att försöka känna in, hur det känns det att åka till Schweiz och ta det här väldigt starka sömnmedlet och dö.

Fotnot: På söndag klockan 15.03 sänds första delen av ”Sista resan” i P1, men den går redan nu att lyssna på via denna länk.