”Ingen gåva är för liten”

Publicerad 2014-12-23

Carola är en av dem som skänkt pengar till offren

371 729 kronor. Så mycket har svenska folket skänkt till Rädda Barnen och  SOS Barnbyar via Aftonbladets insamling för ebolans offer.

Carola Häggkvist, Robert Laul och Carolina Gynning är några av de som hjälpt till.

– Ingen gåva är för liten, säger Carola.

Krisen i de ebolahärjade länderna i Västafrika är inte över. Flera tusen barn har dött av sjukdomen och ännu fler har blivit föräldralösa på grund av epidemin.

Aftonbladets Eric Tagesson och Niclas Hammarström är på plats i Liberia för att rapportera om ebolakatastrofens grymma effekter – och på hemmaplan jobbar vi febrilt för att dra in så mycket pengar vi bara kan till ebolans offer.

”Otroligt hur det smittas”

– Man förstår nog inte den förfärande risken som det innebär för sina barn och sina medmänniskor. Det är otroligt hur det smittas. Det är så långt ifrån nu men jag tycker att det är viktigt att göra det mer konkret och informera så att folk vet vad det handlar om, säger Carola.

”Katastrofen inte över”

Sportbladets Robert Laul är en annan som valt att hjälpa till.

– Bara för att världsmedierna riktat strålkastarljuset mot något annat, är inte katastrofen över i de drabbade länderna. Så i stället för att köpa ännu en meningslös tvål till mormor och morfar, som redan har allt de behöver, skänker jag pengarna till SOS Barnbyar och Rädda Barnen.

Ytterligare en känd profil som engagerar sig är Malena Ernman.

– Vi lever i ett av historiens rikaste och bästa samhällen, och jag tycker vi ska dela med oss  av vårt välstånd till de delar av världen som behöver vår hjälp, säger hon.

Insamlingen för ebolans offer fortsätter till och med annandag jul. ´

Följ ämnen i artikeln