Israeler i protest för bosättningarna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-25

Nio mil mänsklig kedja mot Sharons Gaza-plan

De israeliska demonstranterna bildade en nio mil lång mänsklig kedja från Jerusalem till Gaza.

Jerusalem/Gaza

130.000 israeler bildade på söndagen en nio mil lång mänsklig kedja i protest mot att premiärminister Ariel Sharon planerar att låta utrymma bosättningar i Gazaremsan.

Samtidigt kom rapporter om att israeliska styrkor dödat sex militanta palestinier på Västbanken.

Tusentals krävde stopp för Sharons plan att utrymma bosättningarna i Gaza.

Demonstrationen, som bildade en nio mil lång kedja hela vägen mellan Klagomuren i Jerusalem och Gazaremsan, var den största sedan regeringen godkände Sharons utrymningsplan för en månad sedan.

Ett 30-tal av deltagarna var medlemmar i det israeliska parlamentet, knesset, skriver tidningen Haaretz nätupplaga.

Ser Sharon som förrädare

Enligt planen ska alla de 21 bosättningarna i Gazaremsan och fyra mindre bosättningar på Västbanken utrymmas. Bosättarna, som tidigare alltid kunde räkna med Sharons stöd, ser honom nu som en förrädare.

Sharon miste på grund av planen sitt stöd från bosättarnas politiska partier - som vill behålla båda de ockuperade områdena - och han uppvaktar nu i stället Arbetarpartiet för att rädda sin regering.

Raket träffade bosättning

På söndagen träffades en av bosättningarna i Gazaremsan, Neve Dekalim, av en raket som avlossades från palestinskt håll. Sex barn skadades.

Flera palestinier dödades

I staden Tulkarm på Västbanken dödades under dagen sex palestinier som uppgavs vara medlemmar av al-Aqsamartyrernas brigader, en gren av den palestinske presidenten Yasser Arafats Fatahrörelse som tagit till vapen under den revolt mot Israel som bröt ut hösten 2000. Israeliska armén låg i bakhåll för gruppen och en eldstrid utbröt, sade palestinska säkerhetskällor.

I staden Gaza besköt israelerna mål i stadsdelen Zaytun. Fyra palestinier skadades under dagen i en attack som uppgavs vara riktad mot en terrorledare. Enligt israeliska armén fanns det en vapensmedja på platsen som anfölls.

Följderna av den helikopterbeskjutning mot byggnaden som skedde under kvällen var inte kända vid 21-tiden svensk tid.

4 196 människor har enligt nyhetsbyrån AFP:s räkning dödats i konflikten sedan 2000. Bland dem fanns 3 199 palestinier och 926 israeler.

TT-Reuters