Kronprinsessans nya specialsmycke

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Studentens present till Victoria

Kronprinsessan Victoria med de specialdesignade smyckena hon fick av studenten Anna Berg.

Kronprinsessan Victoria kom till Mälardalens högskola för att prata med studenter. Hon åkte hem med specaldesignade smycken.
– Det kändes som att hon gillade dom, säger studenten Anna Berg, 26.

Smycket är anpassat för att passa kronprinsessans favoritkläder.

På Mälardalens högskola i Västerås och Eskilstuna startar sex procent av alla studenter eget företag. Rikssnittet ligger på en procent. Bakom den unika entreprenörsandan ligger projektet "Idélab", som är en kreativ mötesplats där studenter, personal och forskare får hjälp att förverkliga idéer till hållbara affärskoncept.

Startar eget smyckeföretag

En av alla studenter som fått hjälp är Anna Berg, 26, som pluggat i drygt tre år och startat två företag under studietiden.

– Det har varit en unik, ovärderlig hjälp, säger hon. Jag vet faktiskt inte om jag hade startat mina företag om det inte vore för skolans fantastiska stöd.

Anna driver dels ett företag i informationsdesign med kompisen Anna Engström, dels ett företag som gör specialdesignade smycken.

– Jag gör smyckena så att de passar varje individ i färger och form, ofta genom att titta på bilder på personen först.

Unika smycken till Kronprinsessan

Inför kronprinsesan Victorias besök i Västerås i går, satte sig Anna ner och gjorde ett halsband, ring och örhängen.

– Jag ville få smycken "skräddarsydda" till Victoria. Jag tittade på bilder och bestämde vilken längd på halsbandet som passade till hennes skärning och hennes favoritkläder, berättar Anna.

– Så det blev smycken i brunt och mörkrött. Halskedjan är lite kraftigare än vanligt.

"Pratade om allt möjligt"

Kronprinsessan Victoria kom till Västerås för en timmes fika-möte med Anna och ytterligare studenter, som alla startat företag under sin studietid på Mälardalens högskola.

– Det blev ett avslappnat möte, säger Anna. Jag tror att när vi satt och diskuterade på det sätt vi gjorde så fick Victoria mer ut av det än om vi hållit ett föredrag.

– De sista 20 minuterna pratade vi om allt möjligt och Victoria ställde spontana frågor.

Var det nervöst?

– Bara direkt när hon kom med alla vakter och alla nyfikna runtomkring. Men Victoria känns som en bra person, genuint intresserad och trevlig.

Så kom ögonblicket Anna väntat på. Vicerektor Karin Axelsson överlämnade Annas smycken till Victoria, som tog på sig halsbandet direkt.

– Det såg ut som om hon gillade det, säger Anna. Jag tycker att längden på halsbandet var bra och färgerna passade. Det kändes lyckat.

Vad händer nu?
– Nu är jag snart klar med skolan och ska flytta ut från högskolans Idélab. Jag ska titta på lokal på stan där jag ska driva mina företag, säger Anna. Jag kommer nog att arbeta väldigt mycket framöver.

Lars Östling Minimedia