Dödsdom mot KI-forskare fastställd

TT

Publicerad 2018-02-04

KI-forskaren Ahmadreza Djalali dömdes till döden i oktober. Nu har hans dom fastställts än en gång, säger hans advokat Zouhaier Chichaoui.

KI-forskaren Ahmadreza Djalali har fått sin dödsdömd fastställd, säger hans advokat Zouhaier Chichaoui till belgiska Le Soir.

Djalali, som är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, dömdes till döden i oktober. Domen möttes av protester från bland andra Amnesty, FN och svenska utrikesdepartementet. Dödsstraffet överklagades, men fastställdes på nytt i december. I januari kom dock uppgifter om att det iranska rättsväsendet skulle genomföra en översyn av dödsdomen.

"Definitiv dom"

Men enligt Chichaoui ska nu domen ha fastställts.

– Den här gången är domen definitiv. Det har konstaterats att dödsstraffet kan genomföras, och det kan ske när som helst, säger Chichaoui till Le Soir och passar samtidigt på att än en gång döma ut rättsprocessen som orättvis.

Amnesty international i Sverige har inte fått uppgifterna om fastställandet bekräftade.

– Men vi hörde från Djalalis fru i fredags att det antagligen skulle komma besked i morgon, och att advokaten inte var hoppfull. Och det här ligger ju i linje med det, säger Maja Åberg, sakkunnig vid Amnesty, till TT.

Hon säger att Amnesty hela tiden haft förhoppningen att domen mot Djalali skulle ogiltigförklaras.

Svenska utrikesdepartementet har inte fått någon information om domstolens beslut.

Ytterligare dom

På söndagen dömdes ytterligare en icke namngiven person till sex års fängelse för spioneri i Iran. Personen påstås ha sålt information om landets kärnenergiprogram till både USA och EU, hävdar det iranska rättsväsendet på sin hemsida.

Enligt åklagare Abbas Jafari Dolatabadi ska personen ha träffat amerikanska och europeiska agenter vid totalt nio tillfällen och givit dem information "om sanktioner och kärnenergifrågor" i utbyte mot pengar.