Nu knockar han Europa

Publicerad 2011-11-23

Anders Borg tar hem mästarbältet – bland EU:s finansministrar

LONDON. Anders Borg är bäst i Europa.

Det blir svensk seger på knock när Financial Times rankar EU:s främsta finansministrar.

”Häxmästaren bakom en av Europas bäst presterande ekonomier”, skriver tidningen i sin motivering.

EN RIKTIG CHAMP Anders Borg hyllas som mannen bakom den starka svenska ekonomin och utses till Europas bäste finansminister av Financial Times.

Hästsvansen brukar väcka misstankar hos européerna, men Financial Times jury har lyckats se bakom Anders Borgs frisyr och i den årliga listan rankat den svenske finansministern som EU:s bästa.

Bedömningar har gjorts i de tre kategorierna politisk förmåga, ekonomisk prestation och trovärdighet på marknaden. Borg rankas högst i samtliga kategorier.

”Väcker avvund”

Värre gick det för Greklands nyligen tillträdda finansminister Evangelos Venizelos som rankades på nittonde och sista plats i två av tre kategorier.

Enligt Financial Times har Anders Borgs ”överpresterande ekonomi väckt avundsjuka hos Europas bekymrade finansministrar.”

”Kritik av bankchefernas bonusar vann väljarnas hjärtan. Hängivenhet till stabila finanser har gjort honom omtyckt av marknaden” lyder tidningens motivering.

När Aftonbladet strax före midnatt nådde Anders Borgs pressekreterare Markus Sjökvist ville han inte störa sin chef för en kommentar om den glada utmärkelsen:

– Han är EU:s bästa finansminister även i morgon bitti, vi får ta det då, hälsar Sjökvist.

”Alltför försiktig”

Men alla är inte enbart positiva till den svenska finansministerns politik.

”Finansminister Anders Borg är alltför försiktig. Risken är att de dåliga tiderna förstärks”, skrev Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, i en kolumn i Dagens Nyheter tidigare i höstas.

Han riktade kritik mot Borgs budget, där han bland annat pekade på att en sänkning av restaurangmomsen varken var önskad konjunkturpolitik eller en metod för att öka sysselsättningen på sikt.

Inte heller Fredrik Reinfeldt gick att nå för en kommentar kring framgången för hans finansminister. Aftonbladet har också försökt att nå Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Tommy Waidelich.