Obama ska stoppa nya attacker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-05

I kväll presenterades de nya reformerna

USA:s listor över terrormisstänkta har förlängts avsevärt efter attentatsförsöket på juldagen.

I kväll presenterade Obama de två nya reformerna som ska stoppa framtida attacker.

Barack Obama presenterade de nya säkerhetsåtgärderna vid en presskonferens i Vita huset, efter att ha suttit i möten med sina säkerhetschefer samt regeringens ledande ministrar och tjänstemän hela dagen.

– Vi står inför en utmaning som är mycket brådskande. al-Qaida gör allt för att döda amerikaner, sa Obama.

Fler namn på listor

Bland annat ska systemet för listornaa över terrormisstänkta genomgå förändringar.

Det gäller både listan som helt förbjuder personer att flyga till USA samt listan över personer som ska övervakas.

– Fler kommer att hamna på "no fly"-listan. Det var ett misslyckande att Abdulmutallab inte fanns på den listan, sa Obama.

Scannas innan flyg

Dessutom ska flygpassagerare från vissa länder genomgå kroppsscanning innan de släpps ombord på flygplan med destination USA.

14 länder berörs av de nya scanningreglerna, däribland Jemen, Nigeria och Saudiarabien.

– Vi kommer att investera i ny teknologi som gör att man kan spåra explosiva ämnen som dem Abdulmutallab bar på, sa Obama.

Barack Obama passade också på att ge polisens, säkerhetstjänstens och underrättelsetjänstens gemensamma informationssystem ett rejält underbetyg. Han sa att förutom att Umar Farouk Abdulmutallabs pappa varnat för sonen – så fanns dessutom annan information, "röda flaggor", om att Abdulmutallab var involverad i al-Qaida på den arabiska halvön, samt planerade en attack mot USA.

Fick inte ihop informationen

– Myndigheterna hade informationen som hade kunnat förhindra terrorförsöket, men underrättelsetjänsten lyckades inte dra strecken mellan punkterna. Informationen fanns tillgänglig men analyserades inte tillräckligt. Det är inte acceptabelt och jag kan inte tolerera det. Vi måste bli bättre och det snabbt, sa presidenten allvarligt.

Obama sa att reformerna väntas bli helt klara under veckan och ska implementeras omedelbart för att förhindra framtida attacker.

Han sa också att hans beslut om att stänga Guantanamo står fast. Däremot kommer inga fångar att överföras till Jemen den närmaste framtiden eftersom säkerhetsläget inte tillåter det.