Norden rustar för vaccinspurt

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-12-19

Nordens länder förbereder för att börja ge vaccinsprutor i mellandagarna. Men de första leveranserna kan vara små – och prioriteringarna och planerna skiljer sig något åt.

Norge

Norge är inte ett EU-land, men hakar på unionens plan där medlemsländerna ska starta vaccinationen gemensamt den 27 december. Landet köper också Pfizer och Biontechs vaccin från EU – genom Sverige. De får lika många doser som varje EU-land får, 9 750 stycken, enligt vad Sveriges vaccinsamordnare sagt till Verdens Gang.

Det finns anledning att tro att vaccinet får klartecken i Norge ungefär samtidigt som i EU, säger hälsominister Bent Høie enligt NRK. I Norge har de 356 kommunerna ansvar för den grundläggande sjukvården och den 18 december ska de vara färdiga med alla förberedelser för att börja vaccinera.

Leveransen är så liten att den inte kommer att delas upp. Hela lasset kommer att gå till äldreboenden i Oslo med omnejd, där smittspridningen är som värst.

Ett expertråd slog i november fast att personer i riskgrupp ska komma i första hand i utgångsläget. Om smittspridningen tar rejäl fart kan det dock bli aktuellt att vaccinera vårdpersonal först.

.

Danmark

EU-landet Danmark har en plan för att vaccinera alla människor som bor på äldreboenden och vårdhem innan januaris slut – förutsatt att vaccinet godkänns och levereras som tänkt.

Vaccinet ska fördelas mellan landets fem regioner samt Grönland och Färöarna, rapporterar Danmarks Radio. Boenden kommer att prioriteras utifrån en rad kriterier, och vårdpersonal i kylbilar reser först till de värst drabbade kommunerna. På äldreboenden i Ishøj, sydväst om Köpenhamn, kommer några av de första sprutorna att ges, rapporterar TV2 Lorry.

Enligt handlingar som DR tagit del av finns det en förhoppning att det första vaccinet ska räcka till omkring 40 000 människor på 933 boenden. Då varje land väntas få knappt 10 000 doser i den allra första leveransen kan det alltså dröja lite.

Statsminister Mette Frederiksen har sagt att man inte kommer att vänta in EU:s synkade vaccinationspremiär i det fall vaccinleveransen skulle komma tidigare.

Myndigheten Sundhedsstyrelsen kommer inom kort att skicka meddelanden till alla vuxna invånare med information om vaccinet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Äldre personer kommer att prioriteras baserat på födelsedatum.

.

Finland

Finländska myndigheter räknar med att vaccinet kommer dit ett par dagar efter att det fått europeiskt klartecken, men de räknar inte med mycket till en början.

– En större vaccination är inte trolig i år, då jag förstår det som att vi inte kommer att få väldigt stora leveranser, säger social- och hälsovårdsdepartementets chefsläkare Sari Ekholm till nyhetsbyrån STT.

På torsdagen hölls en veckolig presskonferens där det inte kunde ges något svar på hur mycket eller exakt när. Klart är att vårdpersonal står först i kön.

– Det är möjligt att det första partiet vaccin är mycket litet och i vilket fall som helst kommer det att användas för dem som jobbar med covid-19-patienter. Det har en större betydelse hur mycket vaccin vi får i januari för då skulle vi behöva stora mängder, sade Tuija Kumpulainen vid det finländska social- och hälsovårdsdepartementet, enligt Yle.

Det kan bli så att hela den första leveransen skickas till apotek i Helsingfors sjukvårdsdistrikt.

Finland har haft strikta restriktioner på plats under årets gång. Först när en större del av befolkningen vaccinerats uppges det bli aktuellt att dra tillbaka dem.

.

Island

Island, som likt Norge inte är med i EU men i EES, kan få vänta lite längre.

Som det ser ut kan omkring 5 000 islänningar få vaccinet innan årsskiftet och sedan ytterligare 8 000 under januari och februari, enligt vad etermediebolaget Rúv erfar. Då handlar det om en första dos, och varje person behöver två, med några veckors mellanrum.

Allt som allt har landet tecknat avtal för att få 700 000 doser, vilket skulle räcka till nästan hela befolkningen, men det finns frågetecken kring tillgången.

Islands statsepidemiolog Thórólfur Gudnason tror att landet uppnår flockimmunitet – då 65 procent av invånarna vaccinerats – först någon gång under andra halvan av 2021, rapporterar tidningen Vísir.

Myndigheterna har lanserat en hemsida där utvecklingen kring de sex olika vacciner som Island kan få tillgång till uppdateras kontinuerligt.

ANNONS