TT-Line efter oljekatastrofen: ”Vi vill be om ursäkt”

Publicerad 2023-11-02

Rederiet TT-line har för första gången uttalat sig sedan deras fartyg Marco Polo fick på grund utanför Blekinge.

Stora mängder olja har läckt ut från fartyget.

– Vi vill be om ursäkt, säger vd:n Anette Wugk.

För tio dagar sedan gick fartyget Marco Polo på grund vid Pukaviksbukten utanför Blekninge.

Stora mängder olja har därefter läckt ut.

En brottsutredning inleddes och i förra veckan dömdes två ur besättningen till böter för vårdslöshet i sjötrafik.

Under torsdagen uttalar sig rederiet TT-line för första gången vid en pressträff.

– Vi vill be om ursäkt för det inträffade. Något liknande har aldrig hänt i vår 65-åriga historia. Vi har aldrig varit med om något liknande. Vi är alla tagna av situationen. vd:n Anette Wugk.

Wugk fortsätter:

– Vi är ytterst tacksamma för alla som varit involverade i detta, vilket fantastiskt arbete ni gjort. Vi vill tacka alla volontärer och och be om ursäkt ytterligare en gång till alla boende och alla drabbade. Det är förstås inget som TT-line är stolta över.

Tystnaden har kritiserats

Företaget har fått stor kritik för sin tystnad genom hela händelsen.

– Vårt fokus har varit på att först evakuera passagerarna sedan ta hand om vår besättning. Vi har sedan arbetat för att stabilisera fartyget för att kunna stoppa oljeläckaget, säger Jan Seeman, teknisk direktör för TT-Line.

På sociala medier har ilskna och ledsna kommentarer haglat. Företaget berättar också att de fått många mail om det som inträffat och deras tystnad.

– Det är en kritik vi tagit till oss. Vi har jobbat så för att fokusera på att begränsa oljeläckaget.

”Kommer stötta ekonomiskt”

Vd:n Anette Wugk meddelar att hon tillsammans med andra representanter från TT-line besökt de drabbade stränderna vid bland annat Hörvik. Själva utsläppen beskriver hon som ”en fruktansvärd syn”.

Hon meddelar även att TT-line kommer att stötta arbetet ekonomiskt men vill inte gå in på detaljer hur det skulle kunna se ut i nuläget.

– Det blir en fråga för vårt försäkringsbolag och för oss men vi kommer att agera på allt som kommer till oss, säger Wugk.

Företaget meddelar även att de kommer vara mer tillgänglig nu när fartyget ligger i hamn. Marco Polo kommer nu inspekteras närmare och när det är klart kommer passagerarna att återfå sina tillhörigheter och fordon.

LÄS VIDARE