Högsta domstolen ändrar dom – Alimamy Cole, 25, döms till livstid

Publicerad 2023-02-14

Alimamy Cole, 25, döms till livstids fängelse för busshållplatsmordet i Märsta – men tros befinna sig utomlands.

Högsta domstolen rev i dag upp den tidigare friande domen.

– Dagens dom är jätteviktig. Den kommer att få en stor betydelse för framtiden, inte minst vid skjutningar i kriminella miljöer, säger riksåklagare Petra Lundh.

Det var den 2 oktober 2020 som en skottlossning utbröt vid en busshållplats i Märsta utanför Stockholm.

 PLUS: Här är de som sitter inlåsta – på livstid

En 25-årig man satt och väntade på bussen och skulle precis kliva på när Alimamy Cole dök upp och sköt mannen. Flera skottavlossades och enligt Aftonbladets uppgifter träffades mannen i huvudet.

Alimamy Cole, 25, dömdes till livstid i HD

Efter skottlossningen ska skytten enligt vittnen ha flytt på elsparkcykel.

Några månader senare greps en Alimamy Cole misstänkt för dödsskjutningen. Attunda tingsrätt dömde honom i juni förra året till livstids fängelse.

Men Svea hovrätt gjorde senare en annan bedömning och friade honom i september samma år. Detta trots att han bland annat inte hade alibi och att blodspår från den dödade mannen hittades i Alimamy Coles hem.

Enligt hovrätten var bevisningen inte tillräcklig och menade att det inte gick att utesluta en alternativ gärningsman.

HD: Domen rivs upp

Nu river Högsta domstolen upp den tidigare domen och dömer Alimamy Cole återigen till livstids fängelse för mordet.

Polisens film visar hur mördaren springer fram och skjuter offret.

Den nya domen bygger på att den tekniskbevisningen bedöms i sin helhet – och att delarna av den tekniskbevisning inte bedöms var för sig.

– Högsta domstolen har delat min bedömning om hur man ska värdera den här typen av tekniskbevisning. Dagens dom är jätteviktig. Den kommer att få en stor betydelse för framtiden, inte minst vid skjutningar i kriminella miljöer, säger riksåklagare Petra Lundh.

Petra Lundh menar att det är svårt att få en fällan dom vid skjutningar.

– Det här rör en gängskjutning och det sker väldigt många gängskjutningar i dag. Det som är speciellt med de här brotten är att det sällan är någon som talar. Varken den misstänkte, målsägande eller vittnen talar.

En huvudförhandling var ursprungligen planerad till maj 2022, men den ställdes in då man inte lyckats delge Alimamy Cole kallelsen till rättegången.

Det visade sig att han rest till Västafrikanska Sierra Leone i september 2021 och det finns inga uppgifter om att han återvänt.

– Myndigheterna får försöka så gott det går att lokalisera den dömde och få honom till Sverige för att avtjäna sitt straff. Det kommer säkert bli svårt eftersom att Sverige inte har några utlämningsavtal med Sierra Leone.