Farmaceut förfalskade recept – åtalas

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2024-01-04

En farmaceut i Värmland åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott efter att han olovligen plockat ut läkemedel. Arkivbild.

En farmaceut i Värmland kunde plocka ut stora mängder narkotikaklassade tabletter med hjälp av förfalskade recept – utan att betala för dem.

Nu åtalas han för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri.

I huvudsak plockade mannen ut Oxycontin i mycket hög styrka, en tablett som innehåller opioiden Oxykodon och är starkt beroendeframkallande.

Genom att använda sig av så kallade frikortskunder, där kostnaden för medicinen betalas av högkostnadsskyddet via region Värmland, kunde farmaceuten ta ut läkemedlen utan att betala för dem. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Själv erkänner han att han tagit ut en del mediciner olovligen, men att de har levererats till behövande i Syrien. Polisen har dock hittat mannens fingeravtryck på tablettkartor som tagits i beslag i ett narkotikaärende i Örebro.

Vid en genomgång av mannens ekonomi har det även framkommit att han under tiden för brotten hanterat mer än 1,8 miljoner kronor utöver de inkomster som går att förklara. Dessutom har han haft skulder hos Kronofogden.

Mannen åtalas nu för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grovt bedrägeri samt trolöshet mot huvudman. Han är sedan tidigare dömd för liknande brottslighet i Norge.

Följ ämnen i artikeln