Miljökämpen som dissar COP27

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2022-11-18

Han kommer från ett land där omkring 200 klimataktivister mördats de senaste fem åren – samtidigt som översvämningar och torka skördar ännu fler liv.

– När regeringen delar säng med kol- och oljeindustrin är det galenskap både för miljö och människor, säger Sonny Africa, klimatkämpe från Filippinerna.

Strax innan han reste till Europa drabbades landet av en tyfon som kostade 150 människor livet. Klimatförändringar är en smärtsam verklighet för invånarna i ö-nationen Filippinerna. Trots det valde människorätts- och miljöorganisationen Ibon Foundation att skippa FN:s klimatmöte i Egypten. För en organisation med begränsade resurser var valet enkelt.

– Jag har ärligt talat inte haft några stora förhoppningar. Att det är nummer 27 i ordningen säger väl en del, vad har hänt fram till nu?

Sonny Africa, chef för Ibon, är på snabbesök i Sverige efter att ha deltagit i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Rådet granskar mänskliga rättigheter bland medlemsländerna och nu var det Filippinernas tur. Sonny Africa är positivt överraskad av Sveriges skarpa kritik mot situationen i landet.

– Först presenterar regeringen sin egen rapport och där är det bara solsken, regnbågar och enhörningar. Sedan får organisationer och andra medlemsstater säga sitt och det är inte alla som vågar vara ärliga, men det var Sverige.

Ett av de farligaste länderna

Organisationen Ibon arbetar för att öka civilbefolkningens rättigheter. Miljöfrågorna är centrala och det finns en stark klimataktivism i Filippinerna enligt Sonny Africa. Men de arbetar i hård motvind.

Under den förre presidenten Dutertes tid vid makten skedde en dramatisk ökning av våld mot människorätts- och miljöaktivister. Mellan 2016 och slutet av 2021 har 195 miljöaktivister mördats och enligt Global Witness rapport lyfts Filippinerna som ett av de farligaste länderna för miljöaktivister.

Samtidigt är landet, som består av drygt 7 100 öar, mycket påverkat av extrema väderhändelser i klimatförändringarnas spår.

Makten sammanflätad med kolindustrin

I somras valdes Ferdinand Marcos Jr till president. Sonny Africa har inga höga förväntningar på den nytillträdde ledaren. Men eftersom den nye presidenten är son till en tidigare diktator, som under 80-talet styrde Filipinerna med järnhand, har han ett uns hopp om att han kan komma att lyssna mer på omvärlden.

– Inte för att han värnar om mänskliga rättigheter och miljö utan för att bättra på sitt rykte och rentvå sitt namn, säger Sonny Africa.

På frågan om Africa ser optimistiskt på tillvaron svarar han ja. Han ser att klimat- och människorättsfrågor får allt större plats. Och det är trots allt viktigt att man träffas och pratar om det, som på COP27, anser han.

TT: Vad önskar du av världens ledare?

– Det är enkelt – sluta subventionera användningen av fossila bränslen och hjälp utvecklingsländerna att ställa om till förnybar energi. Det handlar inte om huruvida vi har en klimatkris, det handlar om att vi har några stora företag som gynnas av att vi fortsätter som vi gör.

Ministrar från kolindustrin

Där är det långt kvar i hans hemland påpekar han. President Marcos Jr har bland annat utsett chefen för landets största energikoncern och ägare av landets största kolkraftverk Aboitiz Power till energiminister. Även andra höga chefer från energijätten finns nu i regeringen. Landets kolanvändning ökar också stadigt.

Att synas utåt gynnar arbetet enligt Sonny Africa som ”aldrig tackar nej till kaffe eller medier”.

TT: Är du någonsin rädd på grund av det du gör?

– Filippinerna är ett farligt land att verka i som civilrättskämpe. Men jag är övertygad om att det är det enda sättet att nå förändring. Vi har också många samarbeten både i landet och internationellt vilket gör det svårare att angripa oss.

ANNONS