Slutsnyltat för vuxna barn efter italiensk dom

Anna Grönberg/TT

Publicerad 2023-10-27

Det är slut på gratisätandet för två italienska bröder i 40-årsåldern efter att en domstol dömt dem till att flytta hemifrån.

Två italienska bröder i 40-årsåldern vägrade under många år att lämna föräldrahemmets komfort. Nu dömer en domstol bröderna att ta sitt pick och pack och flytta hemifrån.

Lagad mat på bordet, nystrukna kläder och ett välstädat hem. Allt oklanderligt skött av en 75-årig mor. Så såg det bekväma liv ut som två bröder i 40-årsåldern under många år vant sig vid i föräldrahemmet i italienska Binasco i närheten av Milano – och som de på inget sätt var beredda att lämna.

Men efter att deras utmattade mor tröttnat på att tjata på sina vuxna söner om att lämna hemmets trygga vrå för att skapa sig en egen tillvaro sätter en italiensk domstol nu stopp för gratisätandet, skriver La Repubblica.

De båda bröderna döms av domstolen i den norditalienska staden Pavia att ta sitt pick och pack och lämna föräldrahemmet – senast den 18 december.

Enligt domen har moderns boendesituation blivit outhärdlig på grund av sönernas beteende, ”då de inte bidrar ekonomiskt till hushållet eller överhuvudtaget utför några sysslor i hemmet”, skriver tidningen.

De två bröderna, som båda har ett arbete, har även betett sig ”utmanande och uppvisat likgiltighet” gentemot den 75-åriga modern, enligt domen.

Brödernas numera avslutade boendearrangemang är dock inte unikt i Italien, där många yngre helt enkelt inte har råd att flytta hemifrån.

64 procent av italienarna mellan 18 och 34 år bor hos sina föräldrar, och genomsnittsåldern för att flytta hemifrån är 30,1 år.

Det kan jämföras med Sverige, där genomsnittet landar på 19,6 år.