Regnskurar mattas av – "ska röra sig bort"

Josefin Silverberg/TT

Robin Salomonsson/TT

Publicerad 2020-07-20

Det ihållande regnet över delar av landet skapar trafikstörningar. Arkivbild.

Ihållande regn skapar trafikstörningar över landet. På flera håll har fastigheter svämmat över och SMHI har varnat för både regn och åska i totalt elva regioner från Östergötlands län upp till Norrbottens inland.

– Det ligger skurar över stora delar av Svealand och upp över Norrland. Men det är väldigt stora variationer lokalt. På vissa håll kommer det jättestora mängder och på andra håll väldigt små mängder, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

Enligt preliminära nederbördsrapporter har städer som Mora och Gävle drabbats värst av regnet. Men framåt natten ser ovädret ut att ha dragit förbi stora delar av landet.

Stor trafikpåverkan

– Då är det främst mellersta och norra Norrland som berörs av regn och åska. På många håll kommer det att lugna ner sig under kvällen och för Svealands del ska det röra sig bort, säger Frost.

Under måndagen har större vattensamlingar bildats längs E18 genom Västerås vilket har gjort det svårt för bilister att passera. Med anledning av detta varnade Trafikverket för stor trafikpåverkan i området och bland annat fastnade en bil under en viadukt på grund av vattensamlingen, enligt SVT Nyheter Västmanland.

"Rejäl skur"

I Skänninge i Östergötlands län har flera källare svämmat över på grund av skyfallet rapporterar Corren och även Dalarna är drabbat av vädret, bland annat har en matvarubutik i Mora och en bilhall i Hedemora svämmat över. På vissa gator har vattnet påverkat trafiken kraftigt.

– Det kom en rejäl skur. En del har vatten ända upp till vindrutan, säger Morabon Leif Markhagen till Dalarnas Tidning.

SMHI har utfärdat varningar för stora regnmängder i elva regioner. Samtidigt ser det ut att dröja innan sommarvärmen kommer tillbaka, visar SMHI:s prognoser. Under veckan väntas temperaturerna ligga på under 20 grader i stora delar av landet.