Så firas nationaldagen i Uppsala

Publicerad 2020-06-06

På Sveriges nationaldag 2020 är inte mycket sig likt.

Men i Hospitalsträdgården kommer förälskade par samlas i vanlig ordning.

Uppsala kommun ställer inte in drop in-vigslarna som kommer hållas i den blomstrande äppellunden.

Andra nationaldagsfiranden flyttas dock online.

Strax efter klockan 12 väntas det första paret säga ja i Hospitalsträdgården i Ulleråker, ett stenkast från Fyrisån norr om centrala Uppsala.

Uppsala kommun arrangerar drop in-bröllop under tre timmar. Och många par har hoppat på erbjudandet. För att det inte ska samlas för många gäster i lunden samtidigt har paren behövt anmäla sig för en borglig eller kyrklig vigsel i förväg. Antalet vigslar som går att genomföra – utan att bryta mot Folkhälsomyndighetens riktlinjer – är nådd.

Flera firanden i Uppsala

Det traditionsenliga nationaldagsfirandet som Uppsala kommun vanligtvis arrangerar i Parksnäckan har dock ställts in. Det blir ett digitalt firande på kommunens hemsida från klockan 13 i stället, med tal, sång och musik med bland annat artisten Anna Einarsson.

Eftersom nationaldagen firas för att minnas dagen då Gustav Vasa valdes till kung och 1809 års regeringsform skrevs under finns även chansen att dyka ner i historien. På corona-säkert avstånd så klart. Klockan 19 kan nyfikna följa med Andreas Åkerlin på en digital rundvandring på Uppsalas museer och höra berättelser om olika samlingar.

Kronprinsessan Victoria kommer inte till Uppsala slott på nationaldagen, som hon gjort tidigare år.