Alice Bah Kuhnke vill ha toppost i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-01-17

Tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) har suttit i EU-parlamentet sedan 2019 och hoppas nu bli vald till talman. Arkivfoto.

Bortgångne David Sassoli ska få en efterträdare som talman i EU-parlamentet.

Favoriten är Roberta Metsola från Malta – utmanad av svenska Alice Bah Kuhnke (MP).

Den förra kulturministern har nominerats av EU-parlamentets gröna partigrupp inför tisdagens omröstning i Strasbourg.

Bah Kuhnke räknar dock inte med att verkligen bli vald.

– Oh, nej. Det vore ytterst osannolikt. Min kandidatur går ju inte ut på att vinna just talmansposten. Men det finns flera vinster att göra, säger hon till TT inför valet.

Favorit från Malta

Storfavorit i valet är maltesiska Roberta Metsola från kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP. Hon väntas få stöd främst av liberala RE och socialdemokratiska S&D, i enlighet med en tidigare uppgörelse mellan de stora partigrupperna.

Bah Kuhnke hoppas ändå samla så pass många röster att hon och hennes grupp kan sätta press på maltesiskan att uppfylla vad hon lovat övriga partier.

– Hon har gjort en rad utfästelser som vi måste se till att hon också lever upp till under de 2,5 år som återstår av den här mandatperioden, säger Bah Kuhnke.

Övriga kandidater i valet är polske Kosma Zlotowski från EU-skeptiskt konservativa partigruppen ECR samt spanska Sira Rego från Vänstern (tidigare främst känd under förkortningen GUE/NGL).

Ceremoni för Sassoli

Den som väljs till talman ersätter italienske socialdemokraten David Sassoli, som avled i förra veckan, efter en kort tids sjukdom.

Bestörtningen var stor inom EU-maskineriet när beskedet kom. Visserligen var han allvarligt sjuk i lunginflammation i höstas och lades sedan återigen in på sjukhus strax efter jul. Men att det skulle vara så illa att han faktiskt riskerade att dö var det få som anade.

Sassoli begravdes i Rom i fredags och hedras inför veckans parlamentssession med en särskild ceremoni i Strasbourg, med en rad tunga dignitärer på plats.

ANNONS