Färdigt förslag mellan V och S – släpper fram Magdalena Andersson som statsminister

Publicerad 2021-11-23

Vänsterpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson i statsministeromröstningen i morgon.

Det är klart efter att regeringen kommit överens med V om en uppgörelse.

Avgörande var frågan om de fattigaste pensionärerna – de ska få ett extra tillägg varje månad.

– Vi lägger ett förslag om tusen kronor i månaden, skattefritt, till ungefär var tredje pensionär. Det är en av de största höjningarna av pensionerna vi haft på mycket länge, säger Nooshi Dadgostar (V) under en pressträff.

De intensiva förhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet gav resultat. Redan före 20 på tisdagskvällen uppgav Ekot att det fanns en överenskommelse och att Vänsterpartiets partistyrelsen skulle ta ställning till den.

En timme senare bekräftades uppgörelsen offentligt och en stund senare intervjuades partiledarna Nooshi Dadgostar (V), Magdalena Andersson (S) och Märta Stenevi (MP) i Aktuellt.

– Nu är det upp till de andra partierna att visa färg. Är man intresserad av att höja Sveriges pensionärers villkor och levnadsstandard eller är man inte det, sa Nooshi Dadgostar.

Uppgift: överens om särskilt tillägg

Redan tidigare under kvällen kunde Aftonbladets avslöja att Vänsterpartiet inte får igenom sitt krav på att höja garantipensionen. I stället har man kommit överens om ett särskilt tillägg för de fattigaste pensionärerna.

– Det här berör samma grupp. Det är var tredje pensionär ungefär. Vi är nöjda med den kompromissen, sa Aftonbladets källa.

Uppgifterna bekräftades av partierna när överenskommelsen offentliggjordes.

S, V och MP har kommit överens om ett garantitillägg för pensionärer. Det sker inom ramen för bostadstillägget och Magdalena Andersson poängterade i Aktuellt att den befintliga pensionsarbetsgruppen inte ska påverkas.

Tillägget kommer som mest vara på 1 000 kronor i månaden, skattefritt.

Förslaget föreslås träda i kraft 1 september nästa år och rör runt 700 000 personer.

Fram tills dess föreslås ett tillfälligt tillägg. Tillägget betalas ut till dem som fyller 65 år eller äldre nästa år.

– Uppbär man garantipension kommer man att beröras. Det är långt ifrån tillräckligt. Vi ska nu höja inkomstpensionerna och se till att hela systemet lyfts upp för alla Sveriges löntagare, säger Nooshi Dadgostar.

Magdalena Andersson (S)