Källor: S och V nära ett avtal

Publicerad 2021-11-23

S och V uppges vara nära att komma överens – och ett avtal kan vara klart under kvällen.

Det uppger källor inom båda partierna för Aftonbladet.

Den möjliga uppgörelsen ska kretsa kring ett tillägg för de fattigaste pensionärerna.

Efter långdragna förhandlingar ska Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vara nära en uppgörelse, uppger källor i båda partierna.

Aftonbladet erfar att ett genombrott skedde i förhandlingarna under eftermiddagen och enligt källor kan ett avtal bli klart under kvällen.

Enligt Aftonbladets uppgifter har Vänsterpartiet inte fått igenom sitt krav på att höja garantipensionen utan i stället har man kommit överens om ett särskilt tillägg för de fattigaste pensionärerna, det handlar om något slags konstruktion som innebär mer pengar i plånboken för den här gruppen.

I reda pengar ska tillägget enligt uppgifter dock ungefär motsvara Vänsterpartiets krav på höjd garantipension, det vill säga 800 kronor i månaden.

Samtidigt betonar flera uppgiftslämnare på onsdagskvällen att inget ännu är klart innan uppgörelsen helt är i hamn.

Klockan 09 i morgon röstar riksdagen om Magdalena Andersson som statsminister. Hennes förhoppning har de senaste dagarna varit att får ihop en överenskommelse med V som även C kan acceptera.

Enligt tidigare källuppgifter till Aftonbladet ska V:s andra krav, om bättre sjukförsäkring och framtida inflytande, vara lösta. Den sista biten har handlat om hur pensionskravet ska lösas.

ANNONS