Advokat Massi Fritz: Det är en skandal

Publicerad 2017-05-19

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för den kvinna som anmälde Julian Assange för våldtäkt 2010.

Hon ifrågasätter åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen.

– Inget nedläggningsbeslut kan ändra det faktum att Assange utsatt min klient för våldtäkt, säger Elisabeth Massi Fritz.

2010 anmälde två svenska kvinnor Wikileaksgrundaren för flera brott, däribland våldtäkt. Julian Assange har sen 2010 varit på sannolika skäl misstänkt för de brott han anmälts för. Två år senare ansökte han om politisk asyl på Ecuadors ambassad i London och har befunnit sig där sen dess.

På fredagen lades den nästan sju år långa rättsprocessen mot Julian Assange ned av åklagare Marianne Ny.

– Jag vill inte lägga skuld någonstans, men huvudanledningen är att Julian Assange har hållit sig undan, sa hon under en presskonferens.

”Våldtäkt är ett vidrigt och kränkande brott”

Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för kvinnan som anmälde Assange för våldtäkt. Hon ställer sig mycket kritisk till dagens beslut.

– Att bedriva en förundersökning i så här många år och i dag komma med nedläggningsbeslut är jag väldigt kritisk till. Vi borde även i Sverige se över regler om slutdelgivning och rätten att väcka åtal när den misstänkt medvetet håller sig undan en rättslig prövning vilket Assange har gjort i alla år, säger Elisabeth Massi Fritz.

Hon säger också att Assange har agerat medvetet för att han är rädd för att bli dömd för våldtäkt.

– Ingen vill bli dömd för våldtäkt eftersom det är ett vidrigt och kränkande brott. Det är en skandal att en misstänkt våldtäktsman kan undanhålla sig rättsväsendet och därmed slippa prövning i domstol.

”Min klient är chockad”

Julian Assange advokat Per E Samuelsson ser två förklaringar till varför utredningen nu läggs ned.

– Han lämnade en bra förklaring till vad som verkligen hände den där kvällen. Därmed kan inte åklagaren se fram emot en fällande dom. Det andra är att vi numera kan bevisa att USA jagar honom. Det kunde vi inte när Högsta domstolen prövade detta 2015, säger han till TT.

Men Elisabeth Massi Fritz ser annorlunda på saken.

– Min klient är chockad och inget nedläggningsbeslut kan få henne att ändra på att Assange har utsatt henne för en våldtäkt.