Vännerna delar ut gratis klappar i jul

Publicerad 2016-12-07

Rebecca Sandström och vännerna Veronica, Sofia och Cecilia samlar in gåvor som blir julklappar och mat. Sedan åker de runt till behövande familjer i hemstaden Nyköping.

Att få gotta sig i ett härligt överflöd hör julhelgen till. Eller?

Rebecca Sandström i Nyköping delar ut julklappar till familjer som behöver hjälp att få firandet att gå ihop.

– Den yngsta mottagaren är nyfödd, säger Rebecca

Många familjer kämpar för att leva upp till förväntningarna på den perfekta julen. Nu har Rebecca Sandström, hennes syster och två vänner börjat samla in gåvor från privatpersoner för att kunna ge klappar åt behövande. Det har Södermanlands nyheter skrivit om tidigare.

Och redan har efterfrågan varit stor. Rebecca och gänget har kört ut klappar runtom i Nyköping och grannstaden Oxelösund.

– Vi hade bara tänkt oss hjälpa fyra-fem familjer. Nu är vi uppe i arton. Och det är ganska många kvar på vår lista, säger Rebecca.

För tillfället tar de inte in fler familjer, för att kunna säkerställa att de får ihop klappar och julmatspengar till de första arton. I ett evenemang på Facebook skriver Rebecca ut hur familjen ser ut och vad just de behöver.

– Det kan stå ”familj 18: ensam mamma med nioårig dotter och sexårig son”, och om de söker något speciellt, som vinterkläder, säger Rebecca.

Kläder är efterfrågade

Många familjer önskar just kläder till barnen.

När Rebecca, Veronica, Sofia och Cecilia fått in bidragen åker de runt och lämnar dem till familjerna. Mottagarna är alla från ett 80-årigt par, familjer med många barn, och ensamstående föräldrar.

– Den yngsta vi har hjälpt är inte ens ett dygn faktiskt, den lilla flickan. Hon föddes igårkväll. De har bett om barnkläder och blöjor. Ibland blir det ju inte riktigt som man har tänkt sig i livet, och då får man ju bidra.

”Slippa ont i magen”

Motivationen är att gruppen själva vet hur känns när man inte tror sig räcka till för sina barn.

– Först och främst så tänker vi ju på barnen, det tror jag alla i vår grupp gör. Men även för föräldrarna, att slippa ont i magen över att inte kunna ge sina barn julklappar eller att inte ha tillräckligt mycket mat på bordet, säger Rebecca.

Rebecca uppskattar att de hittills fått in massor av kläder, böcker och leksaker för runt 25 000 kronor. Nu hoppas de på att även få företag att engagera sig, och att andra ska bli inspirerade.

– Vi vill visa att man kan hjälpa, även som privatperson. Det behöver inte vara så himla komplicerat.

LÄS VIDARE