Regeringen granskar Försäkringskassan

TT

Publicerad 2021-05-27

Regeringen tillsätter en utredning som ska granska Försäkringskassan. Arkivbild.

Efter den omfattande kritik som har riktats mot Försäkringskassan för hur myndigheten hanterar sjukförsäkringen kommer regeringen att ge Statskontoret i uppdrag att granska myndighetens arbete, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Försäkringskassan har satt i gång en egen genomlysning av förvaltningen av sjukförsäkringen, och vi vill följa det här arbetet, för att identifiera vilka ytterligare åtgärder som behöver vidtas från regeringens sida, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till radion.

Allt fler sjuka har fått avslag och nekats sjukförsäkring, men ökningen kan varken förklaras med ändrade regler eller förändringar i folkhälsan.

Regeringen säger att man ser allvarligt på bristerna inom Försäkringskassan och att det är därför myndighetens egen utredning nu ska granskas.

– Det är väldigt allvarligt och det är mot den bakgrunden som vi dels har ändrat lagstiftningen, men också har ändrat styrningen av Försäkringskassan. Vi avser att göra det som krävs för att återupprätta tryggheten för de sjuka, säger Shekarabi.