Så lockas kvinnorna att prostituera sig i Sverige

Hallickarna annonserar ”paketresor”

Publicerad 2022-12-13

Kvinnor i krigets Ukraina värvas som prostituerade till Sverige genom annonser på sociala medier.

”Alla kunder är trevliga och kultiverade” skriver en hallickorganisation.

Följ ämnen
Ukraina

200 sekunder har kartlagt sexhandeln med ukrainska kvinnor i krigets spår.

Nätverk av hallickar lockar kvinnorna till Sverige.

”Kära tjejer, vi bjuder in er på en super-tur. Från er sida krävs bara en önskan att jobba, resten ordnar vi!”, står det i en annons.

PLUS: Männen som köper sex av ukrainska kvinnor

Organisationen kan fixa jobb i Stockholm, Göteborg och Malmö, till kvinnor som vill prostituera sig i minst tre veckor.

Enligt annonsen är lönen 120 dollar (drygt 1 200 kronor) för 15 minuter och 220 dollar (drygt 2 200 kronor) för en timme. Kvinnorna får behålla hälften av pengarna, hallickarna tar hälften. Kvinnorna förväntas jobba från tolv på dagen till ett på natten och ha sex med minst åtta män om dagen.

”OWO ingår i priset”, skriver organisationen. Förkortningen står för oral without, avsugning utan kondom. Vidare utlovas att alla kunder är trevliga och kultiverade.

Annonser från ukrainska sociala medier.

Turné till svenska städer

En annan annons lovar att ta kvinnorna på en turné till olika svenska städer. Programmet är fem dagar i varje stad, med boende i lägenheter i centrum och en minsta reslängd på 14 dagar.

Hallickarna står för biljetter, taxi och boende och behåller hälften av pengarna som kvinnorna tjänar. Ett alternativt upplägg är 60/40 , då får kvinnor behålla 60 procent men måste betala alla utlägg själva. Eventuell dricks får kvinnorna behålla.

Taxan uppges vara 1 000 kronor för 15 minuter, 1 500 kronor för 30 minuter och 3 000 kronor för en timme.

Kvinnorna förväntas jobba mellan klockan tio på förmiddagen och två på natten och betjäna minst fem män per dag. En ”personlig lokal operatör” som pratar ryska finns tillgänglig dygnet runt.

”Generösa och lojala gäster”

I en tredje annons utlovar en ”arbetsgivare på marknaden sedan 2018” generösa och lojala gäster i Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Vi ger kredit på biljetterna. Man kan åka in i landet utan PCR-test”, skriver hallickarna.

Priserna anges till drygt 1 600 för en halvtimme och 2 200 för en heltimma. Eventuell dricks och presenter får kvinnorna behålla.

Hallickarna erbjuder paketresor till Sverige.

– Hallickarna erbjuder en paketresa till Sverige. Själva sitter de ofta i Moldavien, Ukraina eller Ryssland och styr verksamheten. Kvinnan sitter på ett hotellrum någonstans i Sverige och har ingen aning om vem det är som knackar på dörren, säger polisinspektör Simon Häggström.

– I annonserna pratar man om att man kan tjäna väldigt mycket pengar i Sverige, att svenska män betalar mycket för sex. Men också att svenska män är väldigt snälla.

Även i Norge ser man enligt Simon Häggström en enorm ökning av ukrainska kvinnor i prostitution.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!