5 punkter om: Lundinrättegången

Uppdaterad 2023-09-06 | Publicerad 2023-09-05

Alex Schneiter och Ian Lundin anklagas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.

Två höga företrädare för Lundin Oil anklagas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan.

Rättegången kommer att bli den längsta i svensk historia.

1. Jakten på olja i Sudan

År 1997 ingår Lundin Oil ett avtal med Sudans regering om att leta efter olja. Landet befinner sig då i ett blodigt inbördeskrig där den södra delen strider för att bli självständigt.

2. Dödens väg

I området där Lundin letar olja pågår hårda strider. Lundin kommer överens med Sudans regering om att bekosta en nio mil lång väg genom området. För att säkra vägbygget och Lundins borrning anklagas Sudans regering för att ha dödat och våldtagit civila och bränt byar.

Lundin Oil inleder bygget av den nio mil långa vägen 2000.

3. Den långa utredningen

Efter en brottsutredning som varat i elva år väljer åklagarna 2021 att åtala de båda Lundin-topparna Ian Lundin och Alex Schneiter för medhjälp till grovt folkrättsbrott. De anklagas för att ha styrkt den Sudans regerings uppsåt att begå krigsbrott.

4. De åtalade

Ian Lundin har tidigare varit ordförande för Lundin Oil och Alex Schneiter vd. Båda förnekar all skuld och menar att åtalet saknar grund.

Ian Lundin på plats i Stockholms tingsrätt på tisdagen.

5. Rekordrättegången

Rättegången inleds den 5 september i Stockholms tingsrätt. Den väntas pågå i två och ett halvt år och blir därmed den längsta i svensk historia. Dussintals vittnen ska höras.

Följ ämnen i artikeln