SD vill fråga ut Migrationsverkets gd

TT

Publicerad 2023-02-14

Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling. Arkivbild.

Regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsutskottet ska kalla till sig Migrationsverkets generaldirektör. Skälet: att utskottets ledamöter ska kunna ställa frågor om påstådda missförhållanden på verket.

SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling hänvisar till en artikel i tidningen Fokus som han anser tyder på allvarliga brister på myndigheten. Regeringen offentliggjorde på måndagen att generaldirektör Mikael Ribbenvik inte får fortsätta som chef när hans förordnande går ut i maj, något som han själv hade velat.

Det behövs nya ögon och ett nytt ledarskap på verket när paradigmskiftet i migrationspolitiken ska genomföras, sade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

En av SD:s riksdagsledamöter, tidigare vice talmannen Björn Söder, kommenterade nyheten på Twitter med ”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket.”

Justitieminister Gunnar Strömmer (M), chef för justitiedepartementet där migrationsfrågorna ligger, vill inte recensera Björn Söders uttalande.

– Han får ta fullt ansvar för sina egna uttalanden.

Det är regeringens fulla rätt att byta ut en generaldirektör när dennes förordnande går ut, fortsätter Strömmer. Han har inte varit i kontakt med SD-ledamoten.

TT: Har det varit ett krav från SD att byta ut Migrationsverkets generaldirektör för att genomföra den nya migrationspolitiken?

– Det är överhuvudtaget inget jag har någon kännedom om. Det är regeringen som äger frågan om generaldirektörer. Hur enskilda riksdagsledamöter väljer att kommentera det i debatten, det är en helt annan fråga, säger Strömmer.

ANNONS