Elon Musks raket exploderade - därför firade de med champagne ändå

Uppdaterad 2023-04-21 | Publicerad 2023-04-20

SpaceX-raketen exploderade kort efter uppskjutningen.

Men det är ingen katastrof. Den viktiga delen av testet lyckades man med.

– De hade räknat med att det kunde gå åt helvete efter att de lämnat startplattan. Men det är lugnt, säger Jonas Appelberg på Rymdstyrelsen.

Elon Musks raket exploderade över mexikanska golfen bara minuter efter uppskjutningen.

– Starship upplevde just vad vi kallar en snabb oplanerad nedmontering, sa en representant för SpaceX i livesändningen, skriver CNN.

Men bara att raketen tog sig från avfyrningsrampen ses som en stor framgång. Enligt New York Times firade ingenjörerna på SpaceX med att spruta champagne på varandra och skrika “Go Starship”.

Uppnådde det man ville

Att man firar en exploderad raket kan låta lite konstigt men det har sin naturliga förklaring enligt Jonas Appelberg, kommunikatör Rymdstyrelsen.

– Raketen består av två delar, den undre bärraketen Super Heavy och den övre delen Starship. Tillsammans heter de också Starship, vilket är lite osmidigt. Det här var första gången de lyfte tillsammans som ett ekipage från startplattan. Det var egentligen testet. Allting efter det var bara bonus. De hade räknat med att det kunde gå åt helvete efter att de lämnat startplattan. Men det är lugnt. Men hade den sprängts redan på startplattan hade de inte varit glada.

Dessutom lyckades raketen nå ”Max Q”. Ytterligare ett mål med uppskjutningen.

– Det är den tidpunkt eller höjden där det är maximal stress på själva raketen. Den nådde de och passerade.

Felet inträffade när den översta delen skulle separera från raketdelen.

– Då spann den iväg och sprängdes.

Vad skulle hänt om allt gick helt enligt planerna då?

– Hade allt gått helt sätt så hade den övre svarta rymdskeppsliknande delen separerat från den stora raketen. Sen hade raketen vänt om och landat på en plattform i mexikanska golfen. Medan den översta delen hade skjutit ut mot rymden, innan den vänt på sig och kraschlandat i Stilla havet.

Vad är nästa steg för SpaceX?

– Nu har de lärt sig jättemycket av det här. Sen bygger den en ny raket. Sen bestämmer de ett nytt datum för nästa test. Då vill de lite längre får vi anta. Både lämna och separera. Lyckas de inte då kanske de blir missnöjda. Men nu var de nöjda för att de klarade första testet.

Ska åka till månen

Den typ av raket som testades i dag – Starship – är uppköpt av Nasa som vill använda den för att frakta människor till månen inom Artemisprogrammet.

– Har vi väldig tur så kommer den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir tas ut till Artemis 3. Då kommer hon flyga den här Starship tillsammans med ett gäng andra och landa på månen som första kvinna. Det vet vi inte än, men hon är en av nio stycken som kan få följa med, säger Jonas Appelberg.

Elon Musk.

Följ ämnen i artikeln