Mordet på Lisa Holms mördare "en slump"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2023-06-16

Nerijus Bilevicius, med en jacka över huvudet, när han leddes in i ladan i Blomberg, Kinnekulle där mordet på Lisa Holm begicks sommaren 2015. Arkivbild.

Mordet på Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius, i ett litauiskt fängelse i fjol, var en slump. Det är åklagarens slutsats i den pågående rättegången, rapporterar P4 Skaraborg.

Lisa Holm hittades död i en arbetsbod på Kinnekulle, fem dagar efter att hon försvunnit från kaféet hon jobbade på i juni 2015.

Redan samma dag hämtades den då 35-årige Nerijus Bilevicius in till förhör.

Han nekade till brott, men dömdes i både tingsrätten och hovrätten till livstids fängelse för mordet. Senare flyttades han på egen begäran till ett fängelse i hemlandet Litauen för att avtjäna livstidsstraffet där.

I augusti i fjol blev Nerijus Bilevicius dock själv mördad, av en annan fånge.

Nu pågår rättegången mot den misstänkte medfången. Enligt litauiska medier handlar det om en man i 40-årsåldern. Han är dömd till livstid för att 2001 bland annat ha våldtagit en 14-årig flicka och därefter ha mördat hennes mamma och styvpappa samt satt eld på deras hus.

Enligt åklagaren talar allt för att Nerijus Bilevicius mördades av en slump, under ett pågående raseriutbrott, rapporterar P4 Skaraborg.

– Åklagarens slutsats är att Nerijus bara var ett slumpmässigt offer, säger Vytenis Miskinis, kriminalreporter på litauiska tidningen Delfi, till radion.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel nationalitet för Nerijus Bilevicius på några ställen.