Första stegen mot hårdare tag mot gängen

Peter Wallberg/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2022-12-20

Regeringen tar första steget mot att införa visitationszoner och anonyma vittnen.

Men det dröjer innan nya lagar är på plats.

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna (SD) gick till val på hårdare tag mot gängen och nya verktyg för rättsväsendet.

I de fyra partiernas Tidöavtal nämns ett 20-tal lagändringar som ska genomföras. Men de flesta ska utredas först.

Regeringen och SD presenterade på tisdagen de två första utredningarna. För att få fler att våga vittna ska anonyma vittnen tillåtas. För att få tag på vapen och narkotika ska polisen få möjlighet att upprätta tillfälliga visitationszoner.

Regeringen har beställt utredningsförslag på hur sådana lagar bör utformas, inte om de ska införas. Regeringen kallar det början på den ”största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet”.

Avrådde

– De kriminella gängen kommer inte att gilla detta, de kommer att göra motstånd, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Anonyma vittnen har redan utretts av den förra S-ledda regeringen. Men utredaren bedömde att nackdelarna övervägde fördelarna. Enligt utredningen kommer anonyma vittnen bara att kunna användas vid enstaka tillfällen, samtidigt som den grundläggande principen om den misstänktes rätt till full insyn i utredningen inskränks.

Polisen har dock bett om att en möjlighet till anonyma vittnen införs.

– Vi ser ju en utbredd rädsla för att vittna mot gängkriminalitet. Då måste man hitta nåt verktyg för att hantera det, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson som för första gången stod sida vid sida med de tre regeringspartierna på en pressträff i regeringskansliet.

Visitationszoner har inte utretts tidigare. Den förra S-ledda regeringen var emot sådana zoner.

Inom en visitationszon ska polisen ha rätt att kroppsvisitera utan konkret brottsmisstanke.

Socialdemokraterna har varnat för att en sådan åtgärd skadar förtroendet för polisen i utsatta områden. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har kallat visitationszoner för ett rasistiskt förslag.

”Förstår inte”

– I utsatta områden där otryggheten är som mest utbredd vill man ha den här typen av åtgärder. Man förstår inte varför samhället tillåter kriminella att befinna sig i lekparken med vapen och sälja knark, säger Åkesson.

Åkesson framhåller att Danmark sedan 2004 utnyttjat verktyget runt 200 gånger.

Viktiga frågor för utredaren blir under vilka förutsättningar en visitationszon ska få inrättas och om beslut ska fattas av åklagare och kunna överklagas av domstol. Andra frågor är hur stor en zon får vara och hur länge den får gälla. I Danmark, som införde systemet 2004, krävs det särskilda skäl för att beslutet ska gälla längre än en månad.

I direktiven till utredaren står också att denne ska ta ställning till om även barn under 15 år ska få kroppsvisiteras.

Liberalernas högsta beslutande organ, landsmötet, sade för drygt ett år sedan nej till både anonyma vittne och visitationszoner. Men nu kommer de att införas, enligt L-ledaren och arbetsmarknadsministern Johan Pehrson.

– Ja, absolut. Liberalerna står bakom Tidöavtalet. Och som det nu är formulerat i underlaget med avgränsning i tid och rum, och i vilket syfte visitationszoner kommer att få användas, är det acceptabelt, säger Pehrson.

Tar tid

Det kommer sannolikt dröja 1,5–2 år innan lagstiftning om anonyma vittnen och visitationszoner är på plats. Vittnesutredningen ska vara klar i oktober och den andra utredningen 1 januari 2024.

I valrörelsen sade Moderaterna att lagförslag om visitationszoner och anonyma vittnen skulle vara klara redan i juni nästa år.

TT: Var det glädjekalkyler?

– Det var ett sätt att beskriva hur fort det kan gå om man väl bestämmer sig. Nu tror jag att alla förstår att man kan inte tillsätta utredningar förrän man sitter vid regeringsmakten, säger Kristersson.

I år slår antal dödsskjutningar rekord. De är nu uppe i 60. Statsministern understryker att det tar lång tid att vända utvecklingen.

– Just därför är det bråttom att komma i gång med detta.

Kristersson nämner att det tog New York tio år att få bukt med den våldsvåg som plågade staden i början på 90-talet.

ANNONS