Nya ryska krav om insyn i Nord Stream-utredning

TT

Publicerad 2022-10-07

En av gasläckorna från Nord Stream 1 i svensk ekonomisk zon i Östersjön fotograferad den 28 september.

Rysslands premiärminister Michail Misjustin har i ett brev till statsminister Magdalena Andersson begärt att ryska myndigheter och Gazprom ska få insyn i den svenska utredningen av Nord Stream-läckorna, skriver Expressen.

På torsdagen kom beskedet att avspärrningarna vid gasledningarna i Östersjön hävts och att misstankarna om grovt sabotage stärkts efter det att Säpo gjort en brottsplatsundersökning där man kunde konstatera detonationer vid Nord Stream 1 och 2.

Ryska myndigheter har tidigare fört fram att de bör få delta i utredningen av läckorna, vilket Sverige har avfärdat. Nu har Ryssland ännu en gång begärt att få insyn i utredningen via ett brev till Sveriges statsminister Magdalena Andersson, enligt Expressen.

”Den 6 oktober inkom ett brev från den ryske premiärministern Michail Misjustin till statsminister Magdalena Andersson med begäran om att ryska myndigheter och företaget Gazprom skulle engageras i den svenska utredningen. Brevet bereds för närvarande inom Regeringskansliet”, skriver UD i en kommentar till tidningen.

Beslutet att häva avspärrningarna innebär att det är fritt fram för de som vill dyka, fiska eller vistas i området. Det innebär också att Ryssland nu får skicka fartyg till området. Vill de däremot göra vissa typer av undersökningar av havsbotten kan det krävas tillstånd, enligt Kustbevakningen.

Oförändrat gasutsläpp

Det kvarvarande gasutsläppet i svensk ekonomisk zon har de senaste fyra dygnen varit mer eller mindre oförändrat, omkring 15 till 18 meter i diameter enligt flygobservationer.

– Den information vi har från Nord Stream gör att vi kan bedöma att utsläppet inte lär öka, utan bör minska. Någon exakt prognos finns inte, men vi är trygga med den bedömningen. Så länge vi ser ett utsläpp kommer vi att fortsätta flyga över positionen, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Förhöjd vaksamhet

Kustbevakningen har fortsatt förhöjd vaksamhet på platsen till följd av det pågående gasutsläppet och den uppmärksamhet som området fått.

– Vi måste ta höjd för att det kan finnas fler fartyg än normalt som bryter mot de ordinarie sjötrafikmönstren. Det här är ett vältrafikerat område i Östersjön och normalbilden är trygg och säker, men eftersom det nu finns en position som har varit väldigt uppmärksammad kan det finnas anledning att hålla lite extra uppsikt, säger Mattias Lindholm.