HD: Trumps namn kvar på valsedlar

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-03-04

Republikanen och expresidenten Donald Trump vid ett kampanjmöte i Virginia i helgen.

Expresident Donald Trumps namn får inte tas bort från valsedlar i Colorado med anledning av den dödliga stormningen av Kapitolium, beslutar Högsta domstolen i USA.

Enligt grundlagen är det ”kongressens, inte delstaternas” ansvar att upprätthålla den aktuella lagparagrafen om att förbjuda upprorsmän från att ställa upp i federala val, heter det i domstolens beslut där man tydligt meddelar att man går på Trumps linje.

Beslutet var enhälligt, alla nio HD-domare var överens.

Donald Trump själv kommenterade på beslutet bara minuter efter att det blivit offentligt. På plattformen Truth Social skrev han i versaler: ”En stor seger för USA”.

Bakgrunden till utslaget är de stämningar som lämnats in i Colorado och flera andra delstater, där väljare krävt att republikanen Donald Trumps namn stryks från valsedlar. Detta med hänvisning till grundlagens 14:e tillägg som förbjuder personer som stött ett uppror från att ställa upp i val.

Före stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 höll Trump, som då fortfarande var president, ett politiskt massmöte. Vid det upprepade han sina falska påståenden om fusk i höstens presidentval och uppmanade anhängare att gå till kongressen och ”fajtas av helvete”.

En enda delstat

HD:s utslag var väntat. När domstolen hörde de båda sidornas argument i februari signalerade flera domare att de var tveksamma till det beslut som bland annat Colorados HD fattat, att stryka Trumps namn från delstatens valsedlar.

– Frågan du måste ställa dig är varför en enskild delstat ska (få) bestämma vem som får bli president i USA, frågade den liberala HD-domaren Elena Kagan retoriskt.

Det aktuella stycket i grundlagen, det 14:e tilläggets tredje stycke, har inte prövats i HD tidigare. Det skrevs 1866, kort efter det amerikanska inbördeskrigets slut, och syftade bland annat till att hindra upproriska sydstatsföreträdare från att ta plats i kongressen. I texten står att den som varit delaktig i eller stött ett uppror – och tidigare svurit att skydda konstitutionen – inte får ha ett offentligt ämbete, civilt eller militärt.

Alla röster räknas

Rent praktiskt innebär HD:s utslag att de röster Donald Trump får i Colorado och Maine under den stundande så kallade supertisdagen verkligen räknas.

Trumpsidan har återkommande hävdat att den dåvarande presidenten på intet sätt varit inblandad i uppror. Han var aldrig inne i Kapitolium den 6 januari 2021 och i talet uppmanade han inte sina anhängare att agera våldsamt – snarare fredligt. Presidenten brukade sin yttrandefrihet och talade om en valseger han ansåg sig bestulen på, enligt advokaterna.