Corona sprids på svenska sjukhus: ”Måste ha blivit smittad här”

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-03-31

På flera svenska sjukhus utreder man nu om coronaviruset sprids i de egna lokalerna.

På Sundsvalls sjukhus testades nyligen en stroke-patient positivt – och liknande misstankar finns på andra håll i landet.

– Patienten måste ha blivit smittad här, säger Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Västernorrland.

Patienten på Sundsvalls sjukhus var inlagd på en vårdavdelning med främst stroke-patienter.

Efter över tre veckor på sjukhus fick patienten plötsligt symtom som pekade på Covid-19.

– Jag kan bekräfta att det är en patient som har legat inne under en period på sjukhuset för annan sjukdom och under den här vårdtiden uppvisat symtom på övre luftvägssymtom. Vid provtagningen visade sig patienten vara smittad av coronavirus, säger Mats Brännström.

Testresultaten kom i går kväll, enligt uppgift till Aftonbladet.

Undersöker spridningen

Eftersom patienten legat på sjukhuset längre tid än Covid-19:s inkubationstid är slutsatsen att patienten smittats på sjukhuset. Och eftersom det rått besöksförbud under perioden befarar man att smittan sprids internt på sjukhuset.

– Enheten för vårdhygien håller på och smittspårar och hör sig för om vi kan få någon klarhet i hur den här patienten kan ha blivit smittad på sjukhuset, säger Mats Brännström.

Patienten i fråga har isolerats och vårdas nu på en vårdavdelning.

Sundsvalls sjukhus.

Liknande incidenter utreds enligt Aftonbladets uppgifter på andra håll i landet där äldre och svaga patienter vårdats för andra krämpor men ändå smittats av coronaviruset inne på sjukhusen.

Ett av de övriga sjukhusen där spridning utreds är Danderyds sjukhus i Stockholm.

Men i det fallet lägger sjukhuset locket på.

– Det där är inte några uppgifter som vi kommenterar. Av hänsyn till våra medarbetare, säger Magnus Nelin, kommunikationskonsult på Danderyds sjukhus.

På vilket sätt ska det skydda era medarbetare?

– Om det finns smittade personer på sjukhuset så är det väldigt svårt att veta var de har blivit smittade. Det är inget som säger att de har blivit smittade här, säger Magnus Nelin.

PODD Därför är USA så drabbat av corona

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om varför USA blivit så drabbat av coronaviruset och hur Donald Trump hanterar krisen. Kan det komma att påverka valet i höst? Gäst: Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen