En meters lucka när engelska pubar öppnas

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-06-23

Pubar, restauranger, frisörer, tivolin med mera tillåts öppna i England från och med den 4 juli. Och kravet på avstånd mellan människor minskas till en meter.

Näringslivet välkomnar beskedet, medan andra ser ökade risker.

– I dag kan vi meddela att vår långa nationella nedstängning börjar ta slut, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett tal inför parlamentet på tisdagen.

Han pekade på att smittotalen faller och det för närvarande inte ser ut som att en andra smittvåg hotar. Men, inskärpte han, restriktionerna kan återinföras om virusspridningen tar ny fart.

Bland de verksamheter som får slå upp portarna finns bland annat campingplatser, gudstjänstlokaler, bibliotek, biografer, museum och nöjesparker. Däremot måste exempelvis nattklubbar, gymanläggningar och simhallar vänta ytterligare.

Inget barhäng

Den tidigare uppmaningen att hålla två meters avstånd till andra mjukas upp för att möjliggöra för de företag som tillåts öppna att bedriva sin verksamhet.

– Där det är möjligt att hålla två meters avstånd bör man göra det. Men där det inte är det uppmanar vi till att hålla minst en meters avstånd, sade Johnson.

Han berättade vidare att det blir fritt fram för två hushåll att mötas, oavsett hur många personer, och att alla skolor återöppnar i september.

Restauranger och pubar kommer endast att få erbjuda bordsservering och ska se till så att personal och gäster har minsta möjliga kontakt, understryker premiärministern.

Dryckes- och matgäster kommer att uppmanas att lämna kontaktuppgifter utifall ett lokalt virusutbrott skulle ske och smittspårning blir nödvändig.

Karantän gäller

Johnson var pressad av näringslivet och delar av det Konservativa partiet att lyfta på restriktionerna för att få fart på ekonomin, som enbart i april krympte med över en femtedel.

Inte minst har The British Beer and Pub Association varnat för att klippstupet kommit farligt nära. Ölförsäljningen rasade till den lägsta nivån någonsin under årets första kvartal.

För pubsugna svenskar kan det vara bra att veta att gränserna till Storbritannien är öppna, men sedan den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor (gäller även britter).

Efter Johnsons besked kom försiktigt positiva reaktioner från näringslivet.

– Men vi är fortfarande en lång väg från business as usual, säger handelskammarens generaldirektör Adam Marshall och efterlyser "bredare insatser" för att leda företagen ur krisen.

Rädsla för ny våg

Medan Downing Street gläds åt att landet tar flera nya steg på vägen tillbaka mot det normala efter flera månader av virusrestriktioner uttrycker vårdpersonal och fackförbund viss oro.

Kritiken gäller framför allt det mildare avståndskravet. Transportfacken till exempel befarar att en slopad tvåmetersregel avsevärt ökar smittrisken. Och från forskarhåll kommer farhågor om att regeringen går för långt för tidigt, med ökad risk för en andra smittvåg.

Ian Blackford, ledare för Skotska nationalistpartiets i brittiska underhuset, var för virusspridningen ska ta fart igen om folk inte om fortsätter att vara försiktiga. Han betonar också att det Johnson meddelat bara gäller England; de andra självstyrande (i olika grad) riksdelarna Skottland, Wales och Nordirland har egna tidtabeller för lättnader av restriktioner, enligt BBC.

ANNONS