Talibanernas nya satsning: Turism

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-05-05

Talibanerna vill locka turister till ruiner av kulturarv den extremislamistiska rörelsen en gång förstörde.

På en skola i Afghanistans huvudstad studerar ett 30-tal män traditionellt hantverk, antropologi – och hur man interagerar med utländska kvinnor.

I ett klassrum i Kabul trängs en brokig skara män.

– De (utlänningar) får höra att Afghanistan är bakåtsträvande, om fattigdom och krig. Men vi har en 5 000-årig historia. Vi måste visa en ny sida av Afghanistan, säger studenten Samir Ahmadzai, som drömmer om att starta hotell, till nyhetsbyrån AP.

En annan student, modellen Ahmed Massoud Talash, vill lära sig allt om Afghanistans mest Instagramvänliga platser.

Kvinnor som röker

På den talibanstyrda skolan är inga kvinnor välkomna, rapporterar AP. Talibanerna har bannlyst flickor äldre än elva år från all utbildning.

I stället ska de manliga studenterna få lära sig hur man interagerar med utländska kvinnor, vars vanor och beteenden sannolikt står i skarp kontrast till lokala sedvänjor och påbud. Det kan handla om kvinnor som röker, äter i offentligheten eller umgås med män de varken är släkt med eller gifta med, skriver AP.

Sedan de fundamentalistiska talibanerna återtog makten i Afghanistan 2021 har landet sett en kraftig nedgång gällande mänskliga rättigheter. Framför allt för kvinnor har friheten kraftigt inskränkts, både privat och i det offentliga livet.

Hoppas på inkomster

Samtidigt är annat på uppgång. Tack vare minskat våld har turismen ökat, om än från ytterst blygsamma nivåer – från knappt 700 utländska besökare 2021 till runt 7 000 i fjol.

Talibanerna hoppas på turisminkomster till det ekonomiskt isolerade landet. Men mycket kvarstår innan det kan bli verklighet.

Enligt AP väntas obefintliga diplomatiska relationer med omvärlden, flygbolag som undviker afghanskt luftrum, frysta utlandstillgångar samt vägnät ärrade av krig och misskötsel sätta käppar i turismhjulen.

Afghanistan ligger längs ”hippie trail”, en legendarisk rutt för ryggsäcksturister på 1960- och 70-talen. Och för den som till ta sig in landvägen finns det i teorin även i dag öppna gränsövergångar till nästan alla sex grannländer. Men i praktiken är det få av dem som fungerar för internationella turister, enligt resesajter i regionen.