Svensk teknik i ryska kärnvapen

TT

Publicerad 2022-03-29

En rysk kärnvapenladdad interkontinental missil – byggd med hjälp av svensk teknik? Arkivbild.

Svenska industrikoncerner har sålt och levererat utrustning till organisationer i det ryska kärnvapenprogrammet, avslöjar Expressen.

Atlas Copco bekräftar uppgifterna.

Tidningen har granskat tulldeklarationer, dokument från statliga upphandlingar och ryska bolagsregister och kunnat följa hur svensk teknik funnit sin väg in i Rysslands kärnvapenindustri.

Bland de svenska leverantörerna återfinns Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco.

Särskilt teknik för metallbearbetning är attraktiv för de ryska kärnvapentillverkarna. Det handlar om utrustning för precisionsskärning, svarvar, fräsar och borrar av tungsten. Också svenska produkter som kullager och kompressorutrustning står på ryska kärnvapenproducenternas inköpslistor.

Tekniken har ibland sålts från de svenska bolagens ryska dotterbolag, ibland har ryska distributörer levererat svenska produkter till kärnvapentillverkarna.

Efter Rysslands olagliga annektering av den ukrainska Krimhalvön och krigsinledning i östra Ukraina 2014 råder förbud mot att sälja produkter från Sverige för militär användning i Ryssland.

Atlas Copco har hittat över 50 affärer i strid med bolagets egna regler och ska inleda en utredning.

”Vi ser mycket allvarligt på detta och att vårt ryska bolag har brutit mot vårt interna regelverk”, säger Sara Hägg Liljedal kommunikationsdirektör på Atlas Copco, i ett mejlsvar till Expressen.