Svenska livvakter återvände – för att rädda fler från kaoset i Kabul

Publicerad 2021-08-29

Svenska livvakter återvände till Kabul för att rädda fler från kaoset som råder där.

– Det mod som vår personal visat när de återvände med risk för sina liv är helt fantastiskt, säger Erik Lewin, vd för Vesper Group, i ett pressmeddelande.

I fredags avslutades den svenska evakueringen från Kabul.

– All svensk personal och anställda är evakuerade nu. Alla de utsända som har jobbat med insatsen har gjort ett fantastiskt arbete, sa utrikesminister Ann Linde (S) på en presskonferens där beskedet gavs.

UD har inte velat berätta detaljer om evakueringen, men nya uppgifter avslöjar nu att svenska livvakter från säkerhetsföretaget Vesper Group deltog i insatsen.

Efter att Herculesplanen lämnade Kabul återvände ett tjugotal svenska livvakter till Afghanistan för att rädda fler från kaoset i Kabul – frivilligt.

– Det mod som vår personal visat när de återvände för att med risk för sina liv ta hem så många av våra lokalanställda med familjer samt övriga strandsatta medborgare är helt fantastiskt, säger företagets vd Erik Lewin i ett pressmeddelande.

Svenskar kvar i Kabul

Över 1 100 människor har evakuerats till Sverige, men fortfarande finns svenskar och lokalanställda kvar i Afghanistan. Exakt hur många kan Ann Linde (S) inte svara på.

– Vi har inte nått ambitionen. Det beror bland annat på att talibanerna har stoppat afghaner som vi har fått fram till flygplatsen, säger utrikesministern som samtidigt understryker att arbetet med att få hem de som är kvar kommer att fortsätta.

Sverige evakuerar folk från Kabul.