Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Julmys med Fredrik Lindström? Knappast!

Publicerad 2013-12-25

Julmys i P1 med Fredrik Lindström, denna jovialiska humorist med en lustighet insmugen i varje bisats?

Knappast.

Vinterpratet på juldagen var en svidande domedagsprofetia över vårt urspårade julfirande.

Fredrik Lindström deklarerar direkt att hans vinterprat kommer att handla om undergången, och det låter lovande. För det är som Muminpappan en gång uttryckte det: "Vad vore livet om man inte hade en stor katastrof att förbereda sig inför?".

Tänk om vi redan har gått under?

Sen följer en och en halv timmes civilisationskritisk betraktelse över hur hårt vi sitter i konsumismens strypgrepp - den som väntat sig en Jan-Öyvind Svahn-kåserande lustighetskavalkad utduttad i knäckformar har inte mycket att hämta.

Fredrik Lindströms anslag är: Tänk om vi redan har gått under?

Romarrikets fall var till exempel en väldigt långsam process, förmodligen omärkbar för rikets invånare medan den pågick. Först i efterhand kunde man slå fast: Ungefär då gick riket under.

På samma sätt driver Lindström i Vinterprogrammet tesen att julen är det mest uppenbara beviset på att vi lever på lånad tid.

Dyster lyssning

Och det är dyster lyssning, av sånt man kanske redan någonstans vet, men som det finns starka skäl att påminna sig själv om: Den grundläggande förklaringen till att tomten - till skillnad mot vättar och vittror - har överlevt är att han ser till vi omsätter pengar.

Som mest intressant blir Lindström när han tror sig se att reklamen har ersatt kristendomen. Reklamen gör så att vi ska se bristerna i våra liv så att vi inte blir nöjda, för en nöjd människa är en farlig människa, eftersom hon är en så dålig konsument.

"Påminner om en narkomans tillstånd"

Vårt ekonomiska system påminner om en narkomans tillstånd, menar Lindström. De naturliga behoven räcker inte längre till. Vi får vår högre dos hela tiden så länge vi lovar att inte vara nöjda.

Intressanta tankar, som han för min del hade kunnat utveckla ännu längre för att på riktigt knyta ihop säcken (host, host) i denna julspaning: När kommer saker att förändras? Vad kommer att hända då? Och vad blir den utlösande faktorn?

I väntan på att Fredrik Lindström går djupare och blir riktigt brysk och obehaglig i detta, får vi nöja oss med följande trubbiga skinkmacka, utan senap på: 

"En knarkarreligion, så kommer vi att beskrivas i framtiden".