”Hon kan få min plats”

Publicerad 2011-10-20

Eva, 96, förfäras över Gannafallet

CHA AM. Eva Bergdahl, 96, lämnade Karlskrona och flyttade till sonen Ingolf i Thailand.

När hon läser Aftonbladets artiklar om Ganna, 91, utbrister hon:

– Hon kan ta min plats!

VILL HJÄLPA TILL  Eva, 96, har följt Ganna-fallet på aftonbladet.se från Thailand, dit hon flyttade tidigare i höstas.”Jag tycker så hemskt synd om henne, jag blir gråtfärdig”, säger Eva.

För tre veckor sedan emigrerade 96-åriga Eva Bergdahl, för att bo hos sonen Ingolf. Hon sitter på terrassen till hans hem i Thailand och läser om dementa Ganna Chyzevska, 91, som ska utvisas till Ukraina.

– Jag tycker så hemskt synd om henne. Jag blir gråtfärdig. Men nu när jag flyttat från Sverige blir det ju en plats ledig? Hon kan ta den. Men helst skulle jag vilja att hon kom till Thailand så kan jag ta hand om henne. Vi kan bli kompisar här, säger Eva Bergdahl.

”Klart hon ska få stanna”

Hon kan inte förstå de svenska myndigheternas agerande:

– Klart att hon ska få stanna. Hon är ju senil och vet ju inte vad hon kommer till. Tänk dig själv, vilken situation. Bara skickas i väg utan att veta var man hamnar.

Fast det finns ännu bättre ställen än Sverige för Ganna, enligt Eva.

– Bäst vore ändå om hon kom till det underbara landet Thailand. Här bryr man sig om de gamla människorna. Jag kunde ta med Ganna och bada i havet, sen gå och shoppa.

För alla er som undrar över Eva Bergdahls nya liv i Thailand: allt är kanon – förutom två djupa skärsår på varje ben. Det var en stol som ramlade i badrummet, en vass kant skar rakt in i smalbenen. Och det blödde rejält.

– Bara skrapsår, säger hon själv.

Men det blev ändå besök hos doktorn i Cha Am två dagar i rad för omplåstring.