Beskedet: Brexit påbörjas innan mars

Publicerad 2016-10-02

Storbritannien kommer att inleda brexit senast i mars nästa år, säger den brittiska premiärministern Theresa May till BBC.

På Tory-partiets partikonferens kommer hon utropa att Storbritannien nu går mot ”suveränitet och självständighet”.

Efter att det brittiska folket röstade för ett utträde ur EU har frågan varit när regeringen ska aktivera klausulen som sätter hjulen i rullning.

EU-ledare har försökt skynda på landets nya premiärminister Theresa May. Och nu ger hon besked till BBC:

– Vi kommer att aktivera den före slutet av mars nästa år.

May ska tala på Tory-partiets partikonferens på söndagen och enligt Sunday Times ska hon förklara hur hon ska gå till väga för att göra Storbritannien till ett ”suveränt och självständigt land” igen.

Först ska regeringen aktivera utträdesklausulen. Sedan ska EU-lagen från 1972 dras tillbaka i samband med att drottning Elizabeth håller den formella öppningen av parlamentet någon månad senare.

– Det kommer att återföra makt och auktoritet till de valda institutionerna i vårt eget land, säger May till Sunday Times.

– Det betyder att EU:s inflytande över brittisk lag får ett slut.

EU-lagar blir kvar

Kritiker menar att den brittiska regeringen nu får möjligheten att göra stora inskränkningar på arbetsrätten i landet.

Men all befintlig EU-lagstiftning som gäller i Storbritannien kommer att föras in i brittisk lag, åtminstone till en början, säger David Davis, minister med ansvar för EU-utträdet.

– Det är upp till våra valda politiker här att göra ändringar som speglar resultaten av förhandlingarna.

Samtidigt splittras Tory-partiet i två läger – de som vill bryta med EU helt och hållet och de som vill söka kompromisser där Storbritannien kan bli kvar på EU:s inre marknad.

Bland annat bilindustrin är tydliga med att de vill vara kvar på den inre marknaden.

”Inte uppslukade av brexit”

Theresa May säger att hon vill hitta rätt avtal för näringslivet.

– Vad vi gör just nu, vad David Davis och hans departement gör, är att lyssna på företagen här i Storbritannien och lyssna på de olika sektorerna för att ta reda på vad som är viktigast för dem.

Premiärministern vill rikta blickarna åt annat håll:

– Jag är tydlig med att vi inte kommer att vara helt uppslukade av brexit. Vad jag vill leverera är riktig förändring. Att bygga ett land som fungerar för alla, säger May i en intervju i The Suns söndagsbilaga.

När processen väl är igång väntas det ta två år innan britterna står utanför unionen helt och hållet.