Utlandsröster kan ge skjuts i valet

TT TT

Uppdaterad 2018-09-09 | Publicerad 2018-08-01

Utlandsröster räknas onsdagen efter valdagen och kallas ibland onsdagsröster. Arkivbild.

Bland svenskar bosatta utomlands är valdeltagandet förhållandevis lågt, men gruppen har också potential att avgöra valresultat.

– Det gör dem till en viktig väljargrupp, säger Martin Ådahl, chefsekonom hos Centerpartiet som hoppas väcka utlandssvenskarnas röstlust inför september.

Över en halv miljon svenskar bor utomlands och av dessa får 165 000 rösta – motsvarande 2,2 procent av samtliga som är röstberättigade i valet i Sverige. Men av utlandssvenskarna röstar endast omkring 32 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Det låga deltagandet har fått Centern att se potential till röstfiske och partiet har därför lanserat en kampanj särskilt riktad mot svenskar i utlandet.

– Det handlar om en medelstor svensk stad, säger chefsekonomen Martin Ådahl.

I valet 1979 avgjorde utlandsrösterna utgången till de borgerligas fördel.

– Då hade Moderaterna varit snabba och gjort en regeländring precis innan så att det blev lättare att rösta, vilket innebar att fler också gjorde det, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

M överrepresenterade

I och med det togs den borgerliga överrepresentationen bland utlandsröster som en sanning. Men faktum är att det finns svagt stöd för den slutsatsen.

Men studier kring hur utlandssvenskarna röstade i valet 2014 visar att Moderaterna då var överrepresenterade bland onsdagsrösterna, som utlandsrösterna kallas, eftersom de räknas först onsdagen efter valet. Procentuellt sett var det då fler som röstade på M i utlandet än via valurnorna i Sverige. Men Miljöpartiet fick också förhållandevis stor andel av utlandsrösterna.

Inför riksdagsvalet i september ser MP, i likhet med andra riksdagspartier som TT har varit i kontakt med, den utlandsboende väljargruppen som viktig och kommer därför att rikta olika informationskampanjer särskilt mot dem.

S kampanjar inte

Men för Centern och Socialdemokraterna var det i princip omvända förhållanden i valet 2014; deras utländska väljarbas var förhållandevis liten jämfört med hur det såg ut för M och MP. Inför höstens val väljer Socialdemokraterna att inte bedriva några särskilda kampanjer riktade mot utlandssvenskar.

– Nu koncentrerar vi oss helt på Sverige. Det känns mycket mer angeläget, vi bedömer att valet är så osäkert, säger EU-minister Ann Linde (S).

Statsvetarprofessorn Peter Esaiasson ifrågasätter i sin tur effektiviteten i Centerns kampanj och menar att den till och med kan komma att missgynna partiet.

– Sossarna ska inte knacka dörr i rikare villaområden och Moderaterna ska inte knacka dörr i arbetarområden. Det är dumt, för det som händer när man aktiverar folk är att de faktiskt går och röstar, men det är inte alls säkert att de röstar på det parti som de blir kontaktade av, säger han och undrar om den typiske C-väljaren bor utomlands:

– Spontant hade jag inte gissat att det var Centerns starkaste grupp.

"Aktiveras av hotet"

Men Martin Ådahl menar att man inom partiet har märkt av en tilltagande oro och vilja till engagemang bland utlandssvenskar, i takt med att nationalism och främlingsfientlighet har vädrat morgonluft.

– Vi har sett ett samband med brexit, Trump, Le Pen och andra extrema rörelsers framväxt i Europa. Det har väckt utlandssvenskarnas intresse. De har blivit aktiverade av hotet mot deras tillvaro och mot det internationella arbetet. Det har gjort att vi känner att vi måste svara upp mot det.