Ungern stängde gränsen vid midnatt

Uppdaterad 2015-10-20 | Publicerad 2015-10-16

Här vandrar tusentals människor för att ta sig in i Ungern före midnatt.

Då stängde landet sin gräns mot Kroatien.

– De officiella gränsövergångarna kommer att vara igång men under strikt kontroll, säger Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto.

Några minuter efter midnatt meddelade regeringstalesmannen Zoltan Kovacs att de flera hundra flyktingar som hade nått gränser strax innan den stängdes ändå skulle få passera in i Ungern. Han uppgav att de släpps in på humanitära skäl, skriver AP.

I onsdags var det stängsel som nu separerar Kroatien och Ungern färdigställt, skriver AFP. Och under fredagen meddelade Ungern att de skulle stänga gränsen vid midnatt.

Åtgärden är ett försök att stoppa människor som befinner sig på flykt. I stället ska två transitområden skapas vid gränsen, där flyktingar kan ansöka om asyl i Ungern, skriver TT.

386 000 har passerat

Gränsen mellan länderna är en av huvudvägarna för flyktingar som försöker ta sig till norra Europa och tiotusentals människor har passerat den vägen, enligt Ungerns utrikesminister.

Enligt landets myndigheter rör det sig 386 000 människor kommit till Ungern i år och enligt deras prognoser väntas siffran stiga till över 700 000 människor innan årets slut, enligt AFP.

Beskedet från Ungern kommer efter EU-ledarnas möte i Bryssel i går där de inte kunde mejsla fram en handlingsplan för flyktingkrisen. Däremot framkom efter mötet att EU kan ge 30 miljarder till Turkiet för att de ska ta hand om fler av de som flyr från Syrien.

– EU:s samarbete med Turkiet är självfallet viktigt och behöver utvecklas för att ge landet Turkiet förutsättningar att kunna klara av den situation vad gäller flyktingar som de befinner sig i, sa statsminister Stefan Löfven (S) efter toppmötet enligt TT.

”Skydda landets gräns”

Men enligt Ungern stod det klart att de är tvungna att skydda sina yttre gränser efter att EU:s ledare misslyckats med att besluta om att gemensamt skydda Greklands gränser, skriver TT.

Ungern har meddelat sina närmaste europeiska grannländer om beslutet att stänga gränsen vid midnatt, enligt utrikesminister Peter Szijjarto.

För en månad sedan spärrade Ungern av sin gräns mot Serbien med taggtrådsstängsel vilket ledde till oroligheter då ungersk polis bland annat använt chockgranater och tårgas mot flyktingar.

Under fredagen uppgav Kroatien i sin tur att de skulle börja ta flyktingar till gränsen mot Slovenien i stället för att på så sätt kringgå Ungern.

Följ ämnen i artikeln