Mattias Karlssons hårda anklagelse

Uppdaterad 2015-04-08 | Publicerad 2015-04-07

SDU:s Gustav Kasselstrand och William Hahne sparkas ut ur Sverigedemokraterna.

Nu förklarar gruppledaren Mattias Karlsson varför.

– SDU-ledningen ska ha lierat sig med personer från externa extremistorganisationer för att tillsammans flytta fram sina positioner och förändra moderpartiets ideologiska inriktning, säger han till Aftonbladet.

Det stod på tisdagskvällen klart att SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne utesluts ur Sverigedemokraterna. Efter beskedet råder nu krig för öppen ridå mellan SD-ledningen och ungdomsförbundet. Totalt riskerar drygt ett 20-tal personer i partiet, många av dem nära förtrogna med SDU-ledningen, att uteslutas inom kort. Det har fått både Hanhe och Kasselstrand att rasa mot partiledningen och framför allt mot gruppledaren Mattias Karlsson, som vikarierade som partiledare när Jimmie Åkesson var sjukskriven.

”Personer som är dubbelanslutna”

Nu förklarar Karlsson närmare varför medlemsutskottet tittar närmare på de berörda.

– Medlemsutskottet har initierat en utredning som såvitt jag fått information om omfattar ett tjugotal personer. Inom denna grupp ska det finnas personer som är dubbelanslutna till odemokratiska identitära organisationer såsom Nordisk Ungdom, antisemitiska konspirationsteoretiker samt personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler med mera, säger han.

Han menar också att SDU-ledningen skall ha lierat sig med dessa grupper.

– Det som skall ha framkommit under senare tid och som medlemsutskottet nu tittar närmare på är starka indicier kring att SDU-ledningen skall ha lierat sig med den ovan nämnda gruppen av personer från externa extremistorganisationer för att tillsammans flytta fram sina positioner och förändra moderpartiets ideologiska inriktning.

”Grötmyndigt”

Dessutom hävdar Karlsson att det finns trovärdiga uppgifter om att SDU-ledningen ”aktivt och handgripligen skall ha agerat för att undanhålla medlemsutskottet relevant information”.

– Detta för att skydda medlemmar som betett sig olämpligt och uttryckt ideologiskt avvikande uppfattningar. Detta är mycket allvarligt och skulle det visa sig stämma måste det få konsekvenser. Den som inte ställer sig bakom partiets ideologi och tydliga avståndstagande från rasism och extremism kan inte vara medlem i Sverigedemokraterna.

Gustav Kasselstrand säger själv att det inte finns några ideologiska skillnader mellan SDU-toppen och moderpartiet.

– Det här handlar om att han använder sig av ett maktmissbruk. Han har på olika sätt grötmyndigt förklarat att han är godhetens försvarare. Alla andra är ideologiska avvikare. Jag delar Mattias Karlssons uppfattning i varje ideologisk fråga. Det finns inga konflikter, däremot är han rädd för de populära som kan tänka själva.