Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har fått en dotter

Uppdaterad 2018-03-12 | Publicerad 2018-03-09

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har fått sitt tredje barn – en flicka.

”Barnet är friskt och välmående”, skriver hovet på sin hemsida.

– Vi är mycket glada över tillökningen i vår familj och att Leonore och Nicolas har fått sitt efterlängtade syskon. De ser mycket fram emot att träffa sin nya lillasyster, säger herr O’Neill i ett pressmeddelande.

Vad lillsessan kommer att heta presenteras dock först på måndag.

Klockan 00.41 på fredagsmorgonen fick prinsessan Madeleine och Chris O’Neill sitt tredje barn – en dotter.

”Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Madeleine fredagen den 9 mars 2018 klockan 00.41 nedkom med ett friskt och välmående barn på Danderyds sjukhus. Såväl mor som barn mår bra ”, löd pressmeddelandet, signerat riksmarskalken Svante Lindqvist, på hovets hemsida.

Den lilla flickan vägde 3 465 gram och är 50 cm lång.

Herr O’Neill var med på Danderyds sjukhus under hela förlossningen.

– Vi är mycket glada över tillökningen i vår familj och att Leonore och Nicolas har fått sitt efterlängtade syskon. De ser mycket fram emot att träffa sin nya lillasyster, säger herr O’Neill i ett pressmeddelande.

Även hovets informationschef Margareta Thorgren säger till Aftonbladet att familjen mår bra.

– Prinsessan Madeleine och barnet mår bra och de är självklart väldigt tacksamma och glada över den nya familjemedlemmen, säger Thorgren till Aftonbladet.

Enligt Margareta Thorgren åkte prinsessparet in till Danderyds sjukhus under torsdagskvällen och förlossningen gick relativt fort uppger hon för Aftonbladet.

– Det var en naturlig förlossning utan komplikationer, säger Margareta Thorgren.

Ingen pressträff

Till skillnad från tidigare tillfällen kommer dock ingen pressträff att hållas.

– Vi har valt att inte hålla någon presskonferens den här gången. Det är alltid beroende på olika tidsaspekter och så vidare.

Det var i slutet av augusti i fjol som prinsessan Madeleine själv berättade om den glada nyheten för några vänner under en brunch på Hotel Diplomat i Stockholm, vilket Aftonbladet var först med att avslöja.

– Chris och jag är överlyckliga över att meddela att jag väntar barn. Vi ser fram emot att fyra blir fem, hälsade prinsessan då via Facebook.

Bekostar vården själva

Paret – som vanligtvis bor i London – valde i mitten av februari i år att tillfälligt flytta hem till Sverige för att kunna föda på hemmaplan.

En vård som de bekostar själva då familjen inte är folkbokförda i Sverige.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har sedan tidigare två barn; prinsessan Leonore, 4, som föddes i New York och prins Nicholas, 2, som föddes i Stockholm.

Den nya prinsessan blir nummer tio – alltså sist – i tronföljden. Först kommer kronprinsessan Victoria.

Stannar i Sverige under våren

Klockan 12 i dag, kommer Försvarsmakten skjuta salut från Skeppsholmens salutstation i Stockholm samt i Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Vid lunchtid var prinsessan Madeleine och Chris O’Neill fortfarande kvar på sjukhuset.

De nyblivna föräldrarna kommer att tillbringa större delen av våren i Sverige.

– De hoppas att de får lugn och ro första tiden med det nya barnet, säger Thorgren.

Vad den nyfödda prinsessan ska heta kommer att presenteras på måndag vid en konselj. Då offentliggörs även barnets titel.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.