Utnyttjade #metoo-kampanjen – för att blåsa journalister

Publicerad 2017-11-28

En kvinna kontaktade tidningen Washington Post och hävdade att hon utnyttjats sexuellt av en politiker.

Men kvinnan ljög.

Hon var utskickad av en ökänd aktivistgrupp som försöker smutskasta etablerade medier.

En rad kvinnor har klivit fram och anklagat Roy Moore, som just nu försöker bli senator i Alabama, för sexuella övergrepp.

Efter att Washington Post skrivit om anklagelserna kontaktades de av en kvinna som hävdade att Moore gjort henne gravid när hon var 15 år. Kvinnan och Washington Post kommunicerade med krypterade sms och sågs vid ett flertal tillfällen.

Men journalisterna fattade snart misstankar mot henne. Och när de kunde koppla hennes namn till en insamling på internet där en person hävdar att hon söker pengar för att flytta till New York för att ”bekämpa lögnerna och mörkläggningen från mainstream-media” började tidningen istället granska kvinnan.

En dag, när hon skuggades av reportrarna, klev hon in på kontoret för Project Veritas, en organisation som med dold kamera och hemliga inspelningar försöker smutskasta etablerade medier. Och kuppen var avslöjad.

Syftet med kvinnans berättelse tycks ha varit att utnyttja #metoo-kampanjen för att få Washington Post att publicera falska uppgifter samt att provocera journalisterna att säga att deras bevakning snarare handlade om att sätta dit Moore.

Kvinnan frågade flera gånger hur en eventuell artikel skulle påverka Moores chanser att bli vald, och bad en reporter att ”garantera” att Moore skulle förlora valet om hon trädde fram med sina anklagelser.

– Project Veritas intention var helt klart att publicera samtalen om vi skulle fallit i deras fälla. Men tack vare vår rutinmässiga journalistiska rigorositet lät vi oss inte luras, säger tidningens chefredaktör Martin Baron till New York Times.

Washington Posts bevakning av Roy Moore har lett till flera liknande försök att sprida desinformation och undergräva tidningens bevakning. Sajten Gateway Pundit har spridit en – enligt Washington Post falsk – artikel som hävdar att en reporter på tidningen erbjudit henne 1 000 dollar för att anklaga Roy Moore för övergrepp.

En pastor i Alabama har tidigare uppgett att han kontaktats av en person som utgav sig för att vara Post-reporter och som erbjudit honom pengar för ”smuts” på Roy Moore.

Project Veritas har gjort sig kända för att smygfilma journalister och försöka få dem att erkänna att nyhetsbevakningen är vinklad. Gruppen har 38 anställda och ett hundratal volontärer. Organisationen fick runt 5 miljoner dollar, 40 miljoner kronor, i donationer förra året. Donald Trump har donerat pengar till Project Veritas och flera gånger lyft fram deras filmer.

Washington Posts misstankar om att de smygfilmats bekräftades i går när Project Veritas publicerade en video på ett av samtalen kvinnan haft med en reporter. Gruppen har också publicerat en redigerad ”konfrontation” med en av reportrarna.

Läs också: Så riggas ett val by abgrafik - Infogram