Bakslag för Scholz parti i tyskt delstatsval

TT

Publicerad 2022-05-15

Hendrik Wüst, ministerpresident och toppkandidat för kristdemokratiska CDU i Nordrhein-Westfalen, lägger sin röst i söndagens val.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz socialdemokratiska SPD får cirka 28 procent i det tunga delstatsvalet i folkrika Nordrhein-Westfalen, enligt en vallokalsundersökning som kom klockan 18, efter att vallokalerna stängt.

Därmed är SPD en bit efter kristdemokratiska CDU som får runt 35 procent.

För SPD pekar mätningen mot partiets sämsta resultat någonsin i delstaten.

Med sina nära 18 miljoner invånare är tyska Nordrhein-Westfalen nästan dubbelt så folkrikt som Sverige. Valet i delstaten anses därför ge en god bild av det politiska läget nationellt.

I det förra valet i Nordrhein-Westfalen, 2017, fick CDU 33 procent och SPD drygt 31 procent.

Ministerpresidenten Hendrik Wüst och hans CDU har haft en liten ledning före Olaf Scholz SPD i de senaste mätningarna inför söndagens val.

Valrörelsen har varit något av en ”Schlammschlacht” (ungefär ömsesidig smutskastning) mellan Wüst och SPD-utmanaren Thomas Kutschaty, med beskyllningar rörande alltifrån Rysslandskopplingar till politikers semesterresor till Mallorca under översvämningskatastrofen som drabbade västra Tyskland i somras. Tv-duellen i torsdags, då regionala frågor som inre säkerhet och skolpolitik diskuterades, blev dock mer verserad.