Toppjurist häktad misstänkt för våldtäkt

Uppdaterad 2021-03-12 | Publicerad 2021-03-11

En toppjurist i 70-årsåldern har häktats misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt mot en kvinnlig student på julafton.

När rätten meddelade beskedet suckade mannen ljudligt.

– Min klient har mått väldigt, väldigt dåligt efter det inträffade, säger kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn.

Mannen, som är en högt uppsatt toppjurist i 70-årsåldern som varit involverad i flera uppmärksammade rättsfall och haft tunga poster inom rättsväsendet, greps och anhölls i måndags.

När häktningsförhandlingen mot mannen ägde rum under torsdagen bevakades den av ett stort medieuppbåd som fick närvara i en intilliggande sal.

Åklagaren Annika Bokefors menar att toppjuristen är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten den 24 december i fjol.

”Skäl för häktning saknas”

Juristens advokat Ola Salomonsson säger att hans klient nekar till brott.

– Det är uppenbart att skäl till häktning saknas. Och inget har skett mot målsägandes vilja, sa Ola Salomonsson under häktningsförhandlingen.

Efter en högst ovanligt lång häktningsförhandling, nära fyra timmar, kallade rättens ordförande David Boberg-Linder in parterna strax innan halv sex för att meddela rättens beslut.

Toppjuristen satt rak i ryggen och såg spänd ut där han satt i häktets gröna kläder bredvid sin advokat Ola Salomonsson när beslutet meddelades.

När rätten meddelade att toppjuristen häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt suckade han ljudligt och begravde ansiktet i händerna.

– Det är inte uppenbart att skäl för häktning saknas, sa rättens ordförande David Boberg-Linder.

Åklagaren: ”Gått igenom beslag”

Att förhandlingen tog så lång tid berodde enligt åklagaren på att flera personer ville komma till tals.

Då toppjuristen nekar till brott, riskerar detta att bli ord mot ord eller finns stödbevisning?

– Jag anser att det finns stödbevisning annars så skulle rätten inte ha funnit sannolika skäl, säger åklagare Annika Bokefors.

Beslag som har tagits har analyserats.

– Vi har målsägande utsaga och så har vi hållit flera vittnesförhör, säger Annika Bokefors.

Hon vill inte gå in på några detaljer vad gäller bevisningen och beslagen som gjorts.

– Jag känner mig trygg med att vi har sannolika skäl och nu har tingsrätten delat min uppfattning, säger Annika Bokefors.

I häktningsframställan framgår det att det misstänkta brottet med rubriceringen våldtäkt ska ha ägt rum den 24–25 december 2020 i mannens bostad.

Enligt åklagaren Annika Bokefors har den misstänkte hörts samt vittnen. Beslag som tagits har även analyserats men vad för typ av beslag det rör sig om är ingenting som kammaråklagaren vill gå in på.

Hade kontakt på sms

Målsäganden är en ung student, något som Dagens Juridik var först med att berätta om. Kvinnan kom enligt sin advokat i kontakt med juristen via intresset för juridik.

– Min klient har haft ett grundmurat förtroende för den här mannen som är drygt 40 år äldre än hon. Min klient har kommit i kontakt med honom angående juridik, hon har textat honom och frågat honom om en sak han skrivit om, säger advokat Clea Sangborn som är kvinnans målsägandebiträde till Aftonbladet.

Kvinnan och toppjuristen ska sedan, enligt Sangborn, ha fortsatt att ha kontakt, främst genom sms där mannen stöttat och peppat henne i hennes studier.

– Hon har ju sett honom som den han är, en otroligt juridiskt kompetent farbror. Det är så kontakten varit under en längre tid.

Vid några enstaka tillfällen ska de ha setts, även då för att prata juridiska frågor.

– Det övergår till att han ser sig själv som en extrapappa eller bonuspappa till henne, ett epitet han själv sätter på sig enligt min klient, säger Clea Sangborn.

Målsägarbiträdet Clea Sangborn. Obs: Arkivbild.

”Har mått väldigt dåligt”

Studenten brukar inte fira jul utan åka på semester över julhelgerna, men på grund av coronapandemin blev det inte av förra året. Hon bjöds då hem till toppjuristen.

– De åt julmat och drack en hel del alkohol, så pass mycket att hon däckar. Hon vaknar av att han har sex med henne. Hon försöker få honom att sluta men lyckas inte, uppger Clea Sangborn.

– Hon har mått väldigt, väldigt dåligt efter det inträffade.

Kvinnan ska sedan ha berättat om det inträffade för en vän som anmälde till polisen. Det misstänkta brottet har utretts av polis sedan dess. Toppjuristen anhölls sedan i början av veckan.

Åtal ska inlämnas senast den 25 mars.

ANNONS