Hemlösa barn placeras i utdömt boende

Publicerad 2019-06-20

Arkivbild

Boendet Vandraren i Rosengård dömdes ut av Socialstyrelsen redan för sju år sedan. Trots det fortsätter Malmö stad att använda fastigheten som akutboende för hemlösa, rapporterar Malmö Lokaltidning.

Barnfamiljer som nyligen placerats i boendet vittnar enligt tidningen om både kackerlackor, ingrodd smuts och nedkissade lakan.

– Det är ett tufft läge med jättemånga hemlösa i Malmö nu, och många av dem är barn. Vi håller inte inne med resurser men det är svårt att hitta boenden, säger Minela Harbas, sektionschef på socialtjänsten.

1300 hemlösa barn

Malmö stad känner till problemen med boendet Vandraren men bristen på alternativ gör ändå att kommunen placerar hemlösa där.

– Men det är alltid kortsiktiga lösningar. Man får komma ihåg att vi dagligen måste lösa akuta bostadsproblem, säger Minela Harbas, till Malmö Lokaltidning.

Antalet barn i Malmö som är hemlösa har ökat rejält de senaste åren. I dag beräknas omkring 1300 barn sakna boende – vilket innebär att knappt två procent av alla under 18 år inte har en stabil boendesituation. Enligt Malmö stads egen kartläggning för hemlösa ökade hemlösheten bland barn med 26 procent mellan år 2017 och 2018.

LÄS VIDARE