Tyska delstater: Karantän för svenskresenärer

TT

Uppdaterad 2020-06-09 | Publicerad 2020-06-08

Flygresenärer anländer i Tyskland. Arkivbild.

Tyska delstater har infört restriktioner för resenärer från Sverige. Två veckors strikt karantän väntar vid ankomsten, framgår av tyska medier och smittskyddsmyndigheten RKI:s sajt. Förklaringen är att den konstaterade smittan i Sverige nu ökar när testningen utvidgas.

Flera delstater i norra Tyskland, däribland Mecklenburg-Vorpommern och Schleswig-Holstein, som är vana vid många gränsresenärer till bland annat Danmark och Sverige har gått ut och varnat att de som varit i Sverige nu omfattas. Men reglerna gäller även på annat håll, däribland Berlin.

Karantänen innebär att alla, även tyska medborgare, som varit i Sverige efter inresa måste hålla sig på sin fasta adress, eller där de brukar vistas, i två veckor. Delstatens hälsovårdsmyndigheter ska också informeras.

Bakgrunden är att förbundsregeringen i maj rekommenderade att medborgare från EU-länder med ett högt antal nya bekräftade coronafall ska sitta i karantän. Gränsen sattes till att avreselandet har registrerat fler än 50 nya fall per 100 000 invånare den senaste sjudagarsperioden. Och nu innebär den utökade testningen i Sverige att landet kommit över den gränsen, och för tillfället är ensamt i Europa om att lysa rött på RKI:s karta.

Det är upp till de enskilda tyska förbundsländerna att följa rekommendationen eller ej, men de flesta verkar göra det.

Sverigeresenärer har även belagts med restriktioner i en rad länder med anledning av coronapandemin.

På måndagen kom ytterligare ett dystert besked för resenärer från Sverige. Slovenien öppnar sina gränser, utan restriktioner, för 14 europeiska länder. Sverige återfinns dock inte på den listan.

Rättat: I en tidigare version uppgavs att karantänen bara gäller i tre delstater, men det är fler än så.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen